Cum alegi finisajele potrivite pentru hol: 4 exemple

595
Cum alegi finisajele potrivite pentru hol: 4 exemple

De cele mai multe ori holul este ușor ignorat atunci când vine vorba de amenajare, deși este practic cea mai vizibilă zonă a casei. Pentru că nu este deloc ușor să aranjezi o zonă cu atât de multe cerințe și funcționalități, am pregătit pentru tine câteva idei de amenajare și finisaje care să îți fie de ajutor. 

Plachează pardoselile cu piatră naturală

Fiind o zonă cu trafic destul de ridicat (la nivel de familie, cel puțin), vei avea nevoie de o pardoseală pe care să o poți curăța cu ușurință și care să își păstreze frumusețea pentru cât mai mult timp. Marmura, granitul sau travertinul fac parte din cele mai bune idei de amenajare a holului de la intrarea in apartament sau casă, pentru că sunt materiale cu durabilitate foarte mare, deosebit de estetice și rezistente în timp. 

Piatra naturală se întreține cu ușurință și nu va fi nevoie să investești foarte mulți bani pentru mentenanță, deoarece vei avea nevoie doar de substanțe speciale de curățare și de apă. În plus nici nu te vei confrunta cu probleme cum ar fi dilatări sau contrageri ale materialelor, decolorări sau ruperi în masa materialelor, așa cum se întâmplă în cazul altor soluții de finisare pentru pardoseli.

Aplică tapet în loc de vopsea lavabilă

Deși vopseaua lavabilă este o soluție eficientă de amenajare a unui hol, poți încerca să apelezi și la metode mai elegante de amenajare. Tapetul este una dintre aceste opțiuni, fiind un sistem de acoperire care are și un rol semi-izolator. Tapetul îți va oferi suprafețe calde la nivelul peretelui, iar sunetul nu va mai avea același ecou ca într-un hol rece, acoperit cu vopsea lavabilă.

Dacă tapetul nu este o opțiune pentru tine, atunci poți opta pentru lambriu sau tencuială decorativă. Ele vor avea același efect de înfrumusețare, însă vor lucra diferit, în funcție de stilul pe care îl adopți pentru holul tău. 

Acoperă pereții cu artă modernă

Una dintre cele mai speciale metode de a amenaja un hol este să prezinți în cadrul acestuia un strop de artă. O statuie sau o serie de tablouri dispuse asimetric vor contribui la un efect deosebit de amenajare, iar picturile pot constitui în sine un finisaj deosebit. 

Nu este nevoie să alegi tablouri rare și nici nu trebuie să îți transformi casa în muzeu. Tot ceea ce trebuie să faci este să optezi pentru câteva tablouri moderne, fie bazate pe fotografie, fie pe pictură, fie pe desen grafic. 

Vei vedea că efectul asupra holului va fi instantaneu, această zonă de intrare devenind brusc mai elegantă și mai deosebită din punct de vedere vizual. 

Instalează tavan fals

Tavanul fals te va ajuta din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte te vei bucura de un aspect excelent la nivelul camerei ca ansamblu, iar pe de altă parte vei putea corecta unele defecte structurale la nivel de planeitate. Tavanul fals este amenajat pe o structură din profile de aluminiu. De aceea, în zona superioară vei putea dispune și un strat de izolație sau vei putea amenaja firele electrice, astfel încât să poți avea acces ușor la acestea, în cazul apariției unor probleme.

Nu uita că la nivel de amenajare a holului trebuie să ai în vedere și iluminatul, iar aici va trebui să alegi corpuri de iluminat potrivite stilului ales pentru holul tău. Folosește însă iluminat LED și lumină caldă, pentru a crea o zonă primitoare și călduroasă. 

Amenajarea holului poate fi distractivă atunci când alegi materialele potrivite pentru finisare, așa că imaginează-ți cum ar trebui să arate holul tău și fă-ți necesarul de materiale pentru a realizat acest lucru.