Cum alegi cele mai bune anvelope pentru camion?

545
Cum alegi cele mai bune anvelope pentru camion?

Alegerea anvelopelor pentru autoturisme este o operaţiune relativ simplă: trebuie să ştii dimensiunile, producătorul şi sezonul pentru care au fost confecţionate. Toate celelalte date înscrise pe flanc pot fi ignorate cu uşurinţă. Când vine vorba de camioane, mulţimea aceea de informaţii devine esenţială. Cu cât le cunoşti şi le stăpâneşti mai bine, cu atât vei putea alege produsele care se pliază pe specificul activităţii tale de transport. Iată câteva sfaturi pentru alegerea anvelopelor cu care îţi vei echipa camionul:

Banda de rulare

Profilul benzii de rulare este desenat pentru a obţine anumite performanţe în condiţii specifice. Interesul tău este să prelungeşti cât mai mult durata de viaţă a cauciucurilor şi să obţii un cost eficient de exploatare a lor. În linii mari ar trebui să ştii condiţiile în care vei circula, cel puţin în funcţie de sezon. Banda de rulare potrivită îţi poate oferi: tracţiune bună în condiţii de murdărie şi noroi, uscat, umed sau zăpadă; răspuns bun al sistemului de direcţie; economie de combustibil; adâncime mare pentru întârzierea uzurii; nivel scăzut de zgomot; rezistenţă la obstacole, tăieturi, cioburi. Din toate cele de mai sus vei alege unul sau mai multe criterii pe care le consideri prioritare.

Criterii legale

Regimul de circulaţie a camioanelor pe drumurile publice prevede anumite obligații cu privire la anvelope. Acestea sunt înscrise în Codul rutier, iar nerespectarea lor îţi poate aduce amenzi consistente. Cele mai importante privesc respectarea informaţiilor referitoare la capacitatea de încărcare şi la viteza nominală minimă, care trebuie să fie în parametrii recomandaţi de producătorul vehiculului. De asemenea, perechile de anvelope montate pe aceeaşi axă trebuie să aibă identice: marca, indicele de viteză, capacitatea de încărcare, dimensiunile, sezonul şi structura.

În funcţie de ax

Pentru alegerea anvelopelor de camioane potrivite trebuie să ştii pe ce ax le vei monta. Criteriile de performanţă sunt diferite între roţile de direcţie, cele de tracţiune şi cele pentru remorcă. Există opţiuni şi pentru toate poziţiile, dar randamentul acestora nu este la fel de bun.

Roţile de viraj

Pentru roţile de viraj, cele din dreptul cabinei, caracteristicile pe care le urmăreşti sunt uzura benzii de rulare pe distanţe lungi, stabilitate la schimbarea direcţiei de mers, nivel scăzut de decibeli în mers, rezistenţă chiar şi în condiţii de uzură neregulată stânga-dreapta, reducere a riscului de acvaplanare. Înlocuirea la timp a acestora este esenţială pentru eficienţa manevrelor de schimbare de direcţie şi frânare.

Roţile de tracţiune

Cauciucurile de tracţiune sunt montate tot pe capul tractor, dar pe osia direcţionată. Acestea suportă întreaga sarcină şi prin urmare sunt cele mai supuse uzurii. Stabilitatea întregului ansamblu depinde de aderenţa lor pe orice tip de carosabil şi în orice condiţii de vreme ai circula. Canelurile benzii de rulare trebuie alese în funcţie de specificul majorităţii condiţiilor de drum pe care vei rula.

Roţile pentru remorcă

Anvelopele pentru remorcă trebuie alese respectând în linii mari aceleaşi criterii ca în cazul roţilor echipate pe osia de tracţiune: aderenţă la viteze mari şi rezistenţă la rulare, la uzură neregulată şi la obstacole contondente. Trebuie alese dintr-un material mai dur pentru a compensa lipsa direcţiei în viraje, manevră care le grăbeşte tocirea.

Anvelopele de sezon

Echiparea cu anvelope de sezon se face respectând legislaţia în vigoare în funcţie de ţara în care te deplasezi. În România sunt obligatorii anvelopele cu însemnele M, S şi simbolul fulgului de nea, indiferent de perioada calendaristică, atunci când circuli pe porţiuni de drum public acoperite de zăpadă, polei, gheaţă sau alte derivate. Dacă practici transport internaţional, informează-te cu privire la rigorile fiecărei ţări tranzitate. Pe lângă acestea, în condiţii de iarnă trebuie să ai la îndemână lanţuri, lopată, sac de nisip sau alt material antiderapant.

Echiparea camionului sau a flotei tale cu cauciucuri de calitate îţi asigură linişte indiferent de condiţiile de drum sau vreme prin care circuli. Alege modelele potrivite în funcţie de parametrii pe care îi urmăreşti pentru afacerea ta şi înlocuieşte-le lat imp pentru a te deplasa în deplină siguranţă.