5 tipuri de creioane colorate și cum să le folosești

709
5 tipuri de creioane colorate și cum să le folosești

Ca orice tip de material utilizat de artiști, și creioanele colorate se împart în mai multe categorii, fiecare cu caracteristici specifice și cu un mod de folosire optim. Iată care sunt cinci dintre creioanele cu pigmenți folosite pentru desen sau pictură.

Spre deosebire de creioanele simple, cu un cost redus și o performanță scăzută, cele profesionale sunt destinate artiștilor sau pasionaților de desen și pictură. Culorile sunt vibrante, intense, cu rezistență și durabilitate excelente.  

  • Creioane pe bază de ulei

Creioanele pe bază de ulei sunt considerate un produs premium, destinat în special profesioniștilor. Pigmentul este puternic, rezistent la apă și cu rezultate foarte bune. Achiziționează un set de creioane colorate în cutie metalică, astfel încât acestea să fie ordonate și protejate. De asemenea, te ajută să ai la dispoziție toate nuanțele potrivite pentru desenele tale.

Vârful este moale, însă cu o duritate mai mare decât în cazul creioanelor pe bază de ceară. Astfel, vârful creioanele rămâne subțire mai mult timp și permite realizarea liniilor minuțioase. Pigmenții se amestecă bine și oferă un rezultat intens, fără a fi nevoie de aplicarea unei presiuni asupra creionului. 

  • Creioane cerate

Creioanele pe bază de ceară se pot întâlni cu pigment încastrat în lemn sau fără înveliș, protejat de un strat de lac sau de un ambalaj de hârtie. Liantul este ceara de diferite tipuri (de plumb, de albine etc.). Creioanele cerate au o mină mult mai moale, cu o aplicare cremoasă pe foaie, însă sunt predispuse la rupere. 

Pigmenții se întrepătrund mult mai bine pe hârtie, în straturi suprapuse. Pe de altă parte, lasă mai multe reziduuri și pot dezvolta pe suprafața desenului „floare de ceară”, o pojghiță albă și neplăcută, dacă produsele sunt de slabă calitate. 

  • Creioane pentru acuarelă

Acestea au ca liant guma arabică și sunt solubile în apă. Spre deosebire de creioanele pe bază de ulei sau ceară, se aplică pe foaie cu ajutorul unei pensule cu apă. Pigmentul poate fi utilizat uscat, pe hârtie normală, după care se adaugă apă, pentru a obține un efect de acuarelă. 

Pe de altă parte, aceste creioane pot fi umezite cu pensula sau scufundate în apă înainte de a fi folosite la desen. În plus, se pot utiliza împreună cu produsele cerate sau pe bază de ulei, pentru un rezultat inedit. 

  • Creioane pastel

Creioanele pastel au un aspect diferit față de creioanele clasice, în carcasă de lemn. Prezintă diferite caracteristici și trebuie alese în funcție de scopul utilizării. Acestea pot fi pe bază de ulei și de ceară, fie rezistente la apă, fie solubile. 

Spre exemplu, se pot folosi produse cerate pentru un aspect de pictură sau creioane pastel cu ulei pentru un desen clar și curat, fără prea multe reziduuri pe foaie. La final, se poate adăuga un spray cu rol de fixare. 

  • Creioane pe bază de cărbune

Creioanele pe bază de cărbune sau cele de tip Conte sunt confecționate din grafit sau cărbune, amestecat cu pigment și liant. Culorile creioanelor Conte se întrepătrund eficient pe hârtie și nu lasă reziduuri.

Cele cu un conținut mai mare de liant sunt potrivite pentru trasarea detaliilor, în timp ce creioanele cu o cantitate mai mare de cărbune sunt mai moi și pot fi folosite pentru hașurare. De asemenea, se poate utiliza un spray de fixare la final.

Alegerea creioanelor colorate trebuie făcută în funcție de tehnica de desen și de efectele dorite. Mai mult, produsele cu o calitate mai mare oferă un pigment intens, cu o rezistență mai mare în timp.