Endometrioza reprezintă o afecțiune cronică și progresivă, care afectează un număr semnificativ de femei și fete de vârstă reproductivă din întreaga lume, aproximativ 10% sau 190 de milioane. Această boală apare atunci când țesutul similar cu cel al mucoasei uterine crește în afara uterului, provocând o varietate de simptome care pot persista chiar și după instalarea menopauzei. [1]
În acest articol explorăm simptomele asociate cu endometrioza, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la importanța recunoașterii lor precoce și corecte. Deși fiecare caz de endometrioză poate avea simptome specifice și variază de la persoană la persoană, există câteva simptome comune care pot fi semnificative în recunoașterea bolii.
Simptomele endometriozei
Endometrioza se manifestă prin durere pelviană, care de obicei apare în timpul ciclului menstrual și poate deveni mai intensă pe măsură ce timpul trece. În afară de aceasta, alte simptome frecvente includ:
-
Dispareunia (durerea resimțită în timpul sau după actul sexual);
-
Disfuncțiile intestinale sau urinare în timpul menstruației;
-
Sângerările excesive sau intermenstruale;
-
Oboseala;
-
Diareea;
-
Constipația;
-
Balonarea;
-
Greața.
Durerea poate fi un indicator al gravității bolii, dar trebuie avut în vedere faptul că o endometrioză ușoară poate cauza dureri severe, iar o endometrioză avansată poate cauza dureri ușoare până la moderate [2]. Acest lucru se poate întâmpla din cauza sensibilizării centrale și periferice, adică procesarea anormală a semnalelor senzoriale, când creierul produce semnale foarte dureroase la stimuli nedureroși [3].
Infertilitatea – principala complicație a endometriozei
Endometrioza poate cauza probleme de fertilitate la jumătate dintre pacienți. Până la jumătate dintre femeile cu infertilitate neexplicată sau subfertilitate sunt ulterior diagnosticate cu endometrioză. Aceasta afecțiune poate interfera cu fertilitatea din cauza deformațiilor anatomice, a unei rezerve ovariene reduse, inflamației cronice si a unei receptivități endometriale compromise. [3] Citește aici despre infertilitatea la femei pentru o perspectivă mai largă asupra cauzelor acesteia.
Cu ce boli poate fi confundată endometrioza
Deși endometrioza este o afecțiune răspândită, este adesea diagnosticată greșit sau întârziat, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor afectate. Diagnosticul de endometrioză se poate da doar în urma examenului histopatologic, care implică o intervenție chirurgicală. Acest lucru poate duce la o întârziere în diagnosticare și la intensificarea simptomelor.
Iată cu ce afecțiuni medicale este adesea confundată endometrioza [4]:
-
Infecții urinare: ca endometrioza, pot provoca dureri la urinare.
-
Boala inflamatorie pelviană: are în comun cu endometrioza durerea la nivelul abdomenului inferior.
-
Sindromul de intestin iritabil: poate imita simptomele endometriozei, fiind asociat adesea cu durere pelviană, balonare și schimbări în obiceiurile intestinale.
-
Sciatica: deoarece endometrioza se poate implanta pe nervii pelvisului, putând provoca dureri de spate și picioare, se recomandă efectuarea radiografiilor pentru un diagnostic corect.
-
Fibrom uterin: dismenoreea sau menoragia pot fi simptome comune în cele două afecțiuni. Ecografia sau analizele de laborator pot ajuta la identificarea cauzei reale.
-
Sindromul ovarelor polichistice (POS): durerea și balonarea din endometrioză pot duce la diagnosticarea greșită cu POS.
Este esențial să monitorizezi cu atenție a simptomele endometriozei și să anunți medicul specialist în cazul apariției unor dureri severe sau sângerări neașteptate, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea complicațiilor pe termen lung și la asigurarea timpurie a unui tratament adecvat.
Surse:
[1] World Health Organization. “Endometriosis.” Www.who.int, World Health Organization, 31 Mar. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis.
[2] Mayo Clinic. “Endometriosis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 24 July 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656.
[3] Ellis, Katherine, et al. “Endometriosis Is Undervalued: A Call to Action.” Frontiers in Global Women’s Health, vol. 3, May 2022, doi:https://doi.org/10.3389/fgwh.2022.902371.
[4] ColoCRM. “8 Health Issues Endometriosis Is Often Mistaken for | CCRM Fertility Clinic.” Colorado Center for Reproductive Medicine, 2018, www.ccrmivf.com/news-events/endometriosis/.