Cum să amenajezi camera copilului: 5 idei tematice

750
Cum să amenajezi camera copilului: 5 idei tematice

Orice părinte își dorește să amenajeze cea mai frumoasă cameră pentru copilul său. Locul în care cei mici se dezvoltă are o puternică influență asupra personalității și educației lor viitoare, de aceea trebuie decorat cu foarte multă atenție. Unul dintre aspectele principale pe care trebuie să le ia în considerare adulții, pe lângă organizarea și compartimentarea spațiului, se referă la tematica încăperii. Fără îndoială, în orice cameră de copil trebuie să se regăsească personaje din filme, eroi din desenele animate, plante, culori, animale sau la o vârstă mai înaintată, accente romantice, moderne ori scandinave. Dacă nu ai niciun fel de inspirație, descoperă mai departe câteva idei tematice pentru amenajarea camerei micuțului tău:

  • Mizează pe o paletă cromatică jucăușă

Culorile deschise nu doar că fac spațiile mici să pară mai aerisite și mai generoase, ci contribuie și la starea de bine a copilului. Dacă te decizi să păstrezi pereții albi, atunci trebuie să aduci mai multă culoare în încăpere cu ajutorul unor perdele și draperii în nuanțe vesele, lenjerii de pat colorate sau decorațiuni vibrante. În cazul în care optezi pentru vopsirea zidurilor, atunci alege nuanțe pastel de verde deschis, violet, roz, bleu, crem sau galben. Reține că tonurile intense de roșu, portocaliu și galben stimulează mintea și energizează organismul, dar nu sunt potrivite pentru odihnă, așa că folosește-le cu atenție. Totodată, negrul dă senzația de obscuritate și trebuie folosit cu moderație. Cel mai bine ar fi să te îndrepți spre o nuanță luminoasă de care copilul tău să nu se plictisească prea ușor.

  • Alege covoare cu diferite imprimeuri

Știm cu toții că preferințele și pasiunile celor se schimbă de la o zi la alta. Prin urmare, decorul din cameră nu poate să țină pasul cu gusturile lor. Astăzi copilul își poate dori un perete unde să fie pictat Spiderman, însă ce pot face părinții dacă în doar câteva zile micuțul lor îl va prefera pe Harry Potter? Ei bine, una dintre cele mai simple modalități de a-i face pe plac celui mic este să alegi covoare ieftine pentru copii cu diverse imprimeuri. În acest fel, ai posibilitatea de a schimba tema din camera copilului ori de câte ori acesta își dorește să se bucure de un alt personaj din desene animate pentru că există tot felul de țesături cu imprimeuri speciale pentru cei mici.

  • Folosește piese de mobilier inedite

Dacă îți dorești să obții o amenajare spectaculoasă în camera celui mic, atunci alege să folosești piese de mobilier care respectă o  anumită temă. De pildă, patul poate avea o formă de mașinuță sau căsuță de prințese, în imediata apropiere a acestuia poate fi amplasat un fotoliu pentru copii cu personaje ori care ilustrează un animăluț, iar biroul și dulapurile pot avea și ele un aspect ludic.

  • Optează pentru decorațiuni vesele

În general, părinții care știu că micuții se plictisesc foarte repede de lucrurile din jurul lor, caută să le stârnească interes cu diferite decorațiuni. Astfel, decorul camerei poate fi unul simplu, corect și ușor de păstrat în timp, iar efectul spectaculos este obținut cu ajutorul obiectelor decorative. Vorbim aici de cutii viu colorate, pufuri sau perne pentru podea, etajere în diverse forme, suporturi inedite pentru instrumentele de scris, postere și panouri deosebite. Chiar și corpurile de iluminat sau materialele textile pot intra în această categorie a decorațiunilor amuzante ori pot urma o temă aleasă de părinte pentru amenajarea camerei copilului.

  • Urmează metoda de decor Montessori

În situația în care nu știi ce temă să alegi pentru dormitorul micuțului tău, ai posibilitatea de a opta pentru o modalitate foarte populară de decor. Varianta Montessori este preferată de mulți părinți pentru că ar drept scop învățarea în ritm natural, încurajarea spiritului curios și dezvoltarea abilităților. Ca să încurajeze aceste lucruri, adulții trebuie să-i amenajeze camera celui mic cu toate obiectele la îndemână, patul pe sol, linii decorative simple, mobilă la înălțimea copilului și nimic în jur care să-l pună în pericol. 

Camera copilului reprezintă universul său personal și locul în care se simte cel mai confortabil. Alege o temă potrivită pentru personalitatea micuțului tău și dă-i ocazia să-și construiască singur lumea pe care și-o dorește, chiar de la o vârstă fragedă.

agentie SEO Brasov & promovare eficienta online