27% dintre hotelieri consideră infrastructura drept cel mai mare dezavantaj al turismului din Brașov

630
27% dintre hotelieri consideră infrastructura drept cel mai mare dezavantaj al turismului din Brașov

Brașovul, unul dintre cele mai mari și cunoscute orașe din România, rămâne o destinație turistică cu un potențial semnificativ, dar și cu provocări importante. Un studiu recent, desfășurat de platforma CazareBrasov.ro în perioada august-septembrie 2023, a evidențiat experiența proprietarilor de unități de cazare din zonă. Cu participarea a 128 de respondenți, studiul oferă o perspectivă valoroasă asupra peisajului turistic din Brașov.

Un aspect central al studiului a fost evoluția cererii turistice în ultimele 12 luni. Rezultatele sunt diverse: 36% dintre respondenți au înregistrat o scădere a cererii, în timp ce 39% au observat o creștere. Restul de 25% cred că cererea s-a menținut la un nivel constant. Această variație în perspectiva hotelierilor ilustrează complexitatea pieței turistice din Brașov, unde unitățile de cazare se confruntă cu situații diferite.

Cercetarea a dezvăluit că majoritatea turiștilor aleg Brașovul în scopuri turistice (48%), iar alții tranzitează orașul (24%). Cu toate acestea, 23% vin în Brașov în scop de afaceri, iar numai 5% pentru turism medical. Această diversitate a motivelor pentru care turiștii aleg Brașovul oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra pieței turistice din oraș.

Lipsa locurilor de parcare reprezintă o problemă majoră, cu peste 20% dintre turiști menționând acest aspect. Această problemă se agravează în zona centrală a orașului, iar soluțiile de parcare publică sunt considerate ineficiente. În plus, infrastructura precară și traficul au fost semnalate de aproximativ 18% dintre respondenți drept provocări majore. Ambuteiajele, în special în perioadele de vârf, afectează semnificativ experiența turiștilor.

Pe lângă aceste provocări centrale, turiștii au menționat și alte dificultăți, inclusiv lipsa diversității activităților, viața de noapte limitată și prețurile ridicate. Îmbunătățirea experienței turistice în Brașov necesită o atenție mai mare la aceste aspecte.

Reprezentanții unităților de cazare din Brașov au identificat mai multe măsuri care ar putea contribui la creșterea numărului de turiști în oraș. Printre acestea se numără îmbunătățirea infrastructurii, organizarea de evenimente și festivaluri, suplimentarea locurilor de parcare și promovarea orașului la nivel internațional. De asemenea, dezvoltarea și reabilitarea atracțiilor turistice, precum și soluționarea problemelor legate de trafic, au fost propuse ca acțiuni necesare pentru îmbunătățirea experienței turiștilor.

Studiul „Susținem turismul în Brașov” demonstrează că există dezavantaje semnificative în industria turismului. Aproximativ 27% dintre respondenți consideră infrastructura drept cel mai mare dezavantaj, cu drumuri deficitare și transport ineficient. Lipsa promovării adecvate a orașului, lipsa locurilor de parcare suficiente și lipsa diversității activităților sunt alte aspecte semnalate de hotelieri ca obstacole majore.

În plus, traficul aglomerat și lipsa implicării autorităților locale în dezvoltarea turismului reprezintă alte provocări semnificative pentru industria turismului din Brașov. Soluționarea acestor probleme și implementarea măsurilor propuse de proprietarii de unități de cazare pot contribui la îmbunătățirea experienței turiștilor și la atragerea unui număr mai mare de vizitatori.

Pentru a afla și mai multe detalii despre provocările cu care se confruntă hotelierii din Brașov, accesează aici raportul detaliat al studiului.

Platforma CazareBrasov.ro reprezintă un ghid detaliat al principalelor unități de cazare din Brașov și zonele din apropiere. Având la bază ideea de a conecta cerințele călătorilor cu necesitățile proprietarilor, platforma oferă informații precise despre fiecare loc de cazare. Astfel, facilităm contactul direct între proprietari și clienții potențiali, contribuind la o experiență de cazare optimă.