Secretele unui zâmbet perfect: 3 proceduri stomatologice recomandate

365
Secretele unui zâmbet perfect. 3 proceduri stomatologice recomandate

Ți s-a întâmplat vreodată să admiri zâmbetul unei vedete sau poate al unei persoane întâlnite întâmplător, să te simți complexată de aspectul propriei danturi și să te întrebi care este secretul unui astfel de zâmbet? Răspunsul îl reprezintă, de multe ori, estetica dentară, o ramură a stomatologiei, iar în acest articol îți vom spune care sunt procedurile stomatologice din spatele unui zâmbet perfect. 

  • Fațetele dentare 

Cauți o modalitate rapidă de a-ți îmbunătăți aspectul zâmbetului? Poți începe prin a analiza oferta de tratamente cu fațete dentare în Brașov, București sau orice alt oraș preferi. Fațetele dentare sunt lucrări protetice, realizate din ceramică sau alte materiale, care arată ca niște foițe subțiri și se fixează pe suprafața exterioară a dinților. 

Pot fi folosite pentru a camufla dinți fracturați, fisurați sau ciobiți, spațierile sau înghesuirile dentare, modificările de forma ale dinților ori colorațiile inestetice asupra cărora tratamentele de albire dentară nu au efect. Pe lângă faptul că pot îmbunătăți drastic aspectul zâmbetului, sunt rezistente la pete, nu au nevoie de o îngrijire specială și, dacă ai grijă de ele, te poți bucura de rezultatele tratamentului până la 15 ani. 

Trebuie să reții însă că poți recurge la o astfel de procedură doar dacă nu ai carii sau alte afecțiuni stomatologice. În caz contrar, este necesară tratarea acestora înainte de a putea fi aplicate fațete.[3]

  • Albirea dentară 

Una dintre cele mai comune nemulțumiri legate de aspectul dinților se referă la culoarea acestora. Alimentele și băuturile pe care le consumăm, fumatul sau, pur și simplu, înaintarea în vârstă, îi pot face să-și piardă albul natural și să se îngălbenească, ceea ce poate crea impresia unui zâmbet mai puțin atrăgător, chiar neîngrijit. Aici intervine însă albirea dentară, poate una dintre cele mai populare proceduri de estetică dentară. 

Un tratament profesional de albire dentară presupune aplicarea unor geluri speciale pe suprafața dinților și activarea acestora cu ajutorul laserului sau al lămpii ZOOM. Durata procedurii și numărul de ședințe necesare pentru a obține rezultatele dorite poate varia în funcție de tehnologia folosită. 

Trebuie însă menționat că astfel de tratamente nu au efect asupra dinților falși, ceea ce înseamnă că, dacă ai deja fațete, proteze sau plombe, vor exista diferențe între culoarea acestora și cea dinților naturali. Rezultatele nu sunt permanente și pot rezista de la câteva luni până la câțiva ani.[2]

  • Coroanele dentare 

Ca și fațetele dentare, coroanele dentare sunt lucrări protetice realizate din ceramică sau alte materiale cu ajutorul cărora pot fi mascate diverse imperfecțiuni ale dinților. Spre deosebire de acestea însă, acoperă întreaga suprafață vizibilă a dintelui, nu doar pe cea exterioară, asemenea unui căpăcel. 

Se pot aplica atât pe dinții din față, cât și pe cei din spate și, pe lângă rolul estetic, au și unul funcțional, în sensul că pot ajuta la protejarea dinților afectații de carii, fracturați sau foarte uzați. Mai pot fi recomandate pentru a acoperi un dinte cu o obturație foarte mare ori după un tratament de canal. Tot o coroană dentară va înlocui și partea vizibilă a unui dinte pierdut în cadrul unui tratament cu implanturi dentare. 

În funcție de materialele din care sunt realizate, coroanele dentare pot rezista până la 15 ani și pot avea un aspect mai mult sau puțin natural.[1]

Fațetele dentare, tratamentul profesional de albire dentară și coroanele dentare sunt doar câteva dintre secretele din spatele acelui zâmbet perfect pe care te-ai întrebat cum l-ai putea obține. Care dintre aceste proceduri este cea potrivită pentru tine sau la ce alte tratamente poți apela pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului tău, dar și cât va dura întreg procesul și cât va costa îți poate spune doar un medic stomatolog, după o consultație de specialitate. 

Bibliografie

  1. Larson, Jennifer. „Everything You Need to Know about Getting a Dental Crown” Healthline, Healthline Media, 31 Oct. 2019, www.healthline.com/find-care/articles/dentists/dental-crown. Accessed 24 Nov. 2022.
  2. NHS Choices. „Teeth Whitening”, www.nhs.uk/conditions/teeth-whitening/. Accessed 24 Nov. 2022.
  3. „Veneers: What Are Dental Veneers? Cost, Procedure & Advantages” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23522-dental-veneers. Accessed 24 Nov. 2022.