De ce este important să alegi aparatul de aer condiționat după capacitatea de BTU?

305
De ce este important să alegi aparatul de aer condiționat după capacitatea de BTU

Pentru a te bucura de confort sporit în zilele toride de vară, fără să ai parte de un consum neobișnuit de energie electrică și să poți obține exact temperatura pe care o dorești, va trebui să alegi cu grijă aparatul de aer condiționat. Un criteriu foarte important în acest sens este capacitatea de BTU. Informează-te despre cum să beneficiezi de o performanță de top.

Ce înseamnă BTU?

BTU vine de la British Thermal Unit, care reprezintă o unitate de măsură utilizată în cazul energiei termice. Mai precis, un BTU definește cantitatea de energie necesară pentru ca temperatura unei livre de apă (în jur de 0.45 kg) să crească cu un grad Fahrenheit. Aceasta nu este o cantitate foarte mare de energie, echivalentul său fiind de aproximativ 1055 de jouli, adică atât de multă căldură produsă de un chibrit aprins.

Aceste unități sunt utilizate pentru a măsura capacitatea unui aparat de a răci corespunzător un spațiu. Unitatea de măsură exactă este de BTU per oră. Având în vedere că un BTU este echivalentul unei cantități foarte mici de energie, vorbim de obicei despre valori peste mie asociate cu diferite tipuri de aparate de aer condiționat.

Cum să determini capacitatea de BTU necesară pentru spațiul tău?

Capacitatea este strâns legată de suprafața spațiului ce are nevoie de răcire. Există o corelație între anumite suprafețe și valorile BTU și este important să faci o alegere potrivită, astfel încât să ai parte de confort termic sporit. Cu cât valoarea BTU este mai mare, cu atât capacitatea de răcire a aparatului este și ea mai mare. De exemplu, aparatul de aer condiționat de 7000 de BTU este destinat spațiilor mici. Dacă ai nevoie de un aparat care să facă față unui spațiu mai extins sau mai multor camere, alege o valoare mai mare.

Cum influențează capacitatea de BTU performanța aparatului de aer condiționat

Este foarte important să alegi corect aparatul potrivit în funcție de suprafața spațiului ce are nevoie de răcire. Dacă optezi pentru o capacitate prea mică, acesta nu va face față și nu va putea oferi confortul termic dorit. Pentru a putea oferi temperatura dorită, acesta va funcționa mult mai mult, așadar va consuma mai mult, deci o astfel de alegere nu este deloc eficientă din punct de vedere energetic.

Dacă, totuși, optezi pentru o capacitate prea mare pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție, vei avea din nou dezavantaje. Temperatura dorită va fi atinsă mai ușor, așa că acesta se va opri și apoi va reporni în mod frecvent. Acest lucru nu va fi benefic din punct de vedere energetic, consumul devenind mult mai mare.

Sfaturi pentru alegerea aparatului de aer condiționat potrivit

Pe lângă capacitatea aparatului, mai există o serie de criterii de care să ții cont. O variantă este cea a tipului de sistem, care poate fi compus dintr-o unitate exterioară și una sau mai multe unități interioare. Sistemul Single Split are doar două unități (una interioară și una exterioară), în timp ce sistemul Multi Split are mai multe unități la interior.

Este important să ții cont și de performanța energetică a aparatului. Există anumiți coeficienți de răcire și încălzire (SEER și SCOP), care trebuie să aibă o valoare cât mai mare. Cu cât valorile sunt mai mari, înseamnă că vei avea parte de un consum mai mic. În cele din urmă, poți ține cont și de alte dotări și funcții speciale ale aparatului (nivel de zgomot, purificare, dezumidificare etc).

Alegerea aparatului de aer condiționat potrivit este o chestiune destul de complexă. Ține cont de fiecare factor care i-ar putea influența performanța și acordă atenție detaliilor tehnice și dotărilor. Alege cu grijă o valoare BTU potrivită, astfel încât să ai parte de confort sporit și de o eficiență energetică ridicată.

agentie SEO Brasov & promovare eficienta online