Sindromul de oboseală cronică sau encefalomielita mialgică este o afecțiune complexă și de lungă durată care poate afecta întregul corp cauzând de cele mai multe ori durere și oboseală extremă.
Chiar dacă acest sindrom poate afecta orice persoană inclusiv copiii, acesta tinde să fie mai des întâlnit în rândul persoanelor de gen feminin și a celor cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.
Deoarece cauza sindromului de oboseală cronică nu tine doar de un singur factor iar simptomele prezentate pot fi cauzate și de alte afecțiuni sau probleme de sănătate, diagnosticarea acestei boli poate fi greu de realizat.
Simptomele sindromului de oboseală cronică
Cele mai frecvente semne și simptome ale acestei afecțiuni includ:
- Stare constantă de oboseală, fapt care poate împiedica efectuarea anumitor activități din viață de zi cu zi;
- Stare de oboseală prezentă chiar și după un somn odihnitor;
- Tulburări sau probleme de somn caracterizate prin trezirea de mai multe ori pe timpul nopții;
- Probleme de gândire, de memorie și de concentrare;
- Recuperare mai lentă după efectuarea anumitor activități fizice.
Severitatea simptomelor poate varia de la o zi la alta. Mai mult decât atât, anumite cazuri pot prezenta și alte simptome adiționale cum ar fi durere musculară și articulară, cefalee, durere în gât, simptome asociate cu gripa, ritm cardiac accelerat sau haotic etc.
Cauzele sindromului de oboseală cronică
Conform unui articol publicat în 2021 [1] identificarea cauzelor acestui sindrom reprezintă un subiect controversat, complicat și greu de înțeles, controversa existând în jurul ideii de cauză izolată versus cauze multiple, care împreună ar putea duce la această afecțiune.
Conform articolului, specialiștii sunt de părere că mai mulți factori pot fi implicați în apariția acestui sindrom, cum ar fi:
- Factori genetici – sindromul fiind mult mai des întâlnit în rândul persoanelor cu istoric familial al acestei boli;
- Infecții – anumite infecții cum ar fi cele cu virusul Epstein-Barr, pravovirusul B19 și virusul herpetic HHV-6 fiind considerate potențiali factori de declanșare a sindromului;
- Modificări apărute la nivelul sistemului imunitar – articolul menționând studii care au descoperit activități anormale ale sistemului imunitar cum ar fi prezența unui nivel mare de anticorpi fără un motiv anume.
Diagnosticarea sindromului de oboseală cronică
Deoarece nu este cunoscută cauza exactă a acestei afecțiuni, nu există un test specific care să o poată evidenția. Din acest motiv, diagnosticarea sindromului se va realiza de obicei doar prin eliminarea altor posibile cauze ale simptomelor prezentate.
Această eliminare treptată se va realiza prin efectuarea unui examen clinic general, anamneză și analize de sânge, medicul specialist recomandând și alte potențiale teste în funcție de simptomele prezentate și de cauza suspectată.
Tratamentul sindromului de oboseală cronică
Având în vedere că nu există tratament curativ, opțiunile disponibile includ de obicei tratament pentru stările de oboseală, pentru ameliorarea simptomelor și pentru gestionarea mai bună a sindromului.
În funcție de felul în care te afectează boala și de simptomele prezentate, medicul poate recomanda una sau mai multe metode de tratament și anume:
- Tratament medicamentos – menit să amelioreze simptome cum ar fi durerea, starea de amețeală și tulburările de somn;
- Terapie cognitiv comportamentală – pentru a încuraja persoana afectată să crească treptat numărul de activități zilnice pentru a preveni astfel alte complicații cum ar fi atrofia musculară.
Deoarece sindromul de oboseală cronică poate prezenta numeroase simptome, multe dintre ele fiind des întâlnite și în alte afecțiuni, este recomandat să apelezi la un consult medical dacă simptomele menționate mai sus persistă sau dacă acestea se agravează sau prezintă alte modificări.
Având în vedere că această afecțiune poate duce la depresie, la adoptarea unui stil de viață sedentar, la izolare socială și la absența prelungită de la locul de muncă, diagnosticarea sindromului cât mai rapid posibil și tratarea corespunzătoare a acestuia poate preveni schimbarea stilului de viață într-un mod negativ.
Referințe:
Sapra, Amit. “Chronic Fatigue Syndrome.” StatPearls [Internet]., U.S. National Library of Medicine, 18 Sept. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557676/.