Adorate atât de cei mici, cât și de noi, adulții, deserturile sunt preparatele dulci care se servesc după masă. Pe lângă rolul său binemeritat de a ne bucura papilele gustative și de a ne hrăni organismul, deserturile contribuie și la starea de bine din punct de vedere psihic, datorita substanțelor eliberate în creier la consumul acestora.
Varietatea deserturilor disponibile este nelimitată, existând opțiuni pentru toate bugetele, toate preferințele și chiar pentru toate tipurile de alimentație, fie ea vegetariana, vegană sau chiar dietetică. Cu toate acestea, pentru ca deserturile să nu aducă un aport de calorii exagerat și să nu aibă consecințe nefaste asupra sănătății este ideal să conțină ingrediente și produse dulci din ingrediente naturale. Iată câteva dintre acestea!
-
Ciocolata
Poate unul dintre cele mai îndrăgite ingrediente dulci la nivel mondial, ciocolata este un ingredient extrem de practic care nu doar că poate fi consumat ca atare, însă poate constitui baza pentru o gamă largă de deserturi: prăjituri, torturi, budinci, bomboane. Albă sau neagră, cu alune sau fructe, aceasta poate fi simplă (doar pe bază de cacao și unturi naturale) fără îndulcitori, cu zahar sau cu îndulcitori naturali (stevie, sirop de agave, miere de albine etc).
-
Fructele
Sau dulcele natural care se regăsește oriunde în natură sunt nelipsite din orice desert. Ele pot fi folosite întregi crude, sub formă de aromă, uscate, sub formă de gem, creme sau budinci. Asemenea ciocolatei, este un ingredient de bază pentru orice desert, extrem de delicioase și sănătoase.
-
Untul de cacao
Acesta este un ingredient nelipsit din cu precădere din prăjiturile vegane și raw vegane, fiind o bază nu doar sănătoasă și bogată în substanțe nutritive, cât și datorită texturii cremoase pe care o conferă deserturilor. Acesta este bogat în grăsimi de tip omega 3 si omega 6, precum și în vitaminele A, E, K și o gamă variată de antioxidanți.
-
Nuci și semințe
Ingrediente naturale de înaltă calitate, cu o varietate de nutrienți, vitamine și grăsimi sănătoase, nucile și semințele pot fi utilizate în majoritatea deserturilor. Combinațiile care pot fi făcute sunt extrem de variate, ceea ce permite dezvoltarea de noi rețete. Nuci, caju, fistic, migdale etc sunt doar câteva alegeri de ingrediente pentru deserturi extrem de sănătoase.
-
Esențele
Niciun desert nu este finalizat și nu își poate pontența aroma unică fără ajutorul unei esențe. Vanilia și romul sunt cele mai utilizate datorită gustul său atât de ușor de combinat cu alte ingrediente, însă la fel de bine pot fi folosite și esențe de lămâie, portocale sau chiar trandafir pentru a oferi arome autentice. Esențele sunt ingrediente foarte tari, de aceea trebuie avut grijă atât la dozaj, cât și la modul de combinare între ele. Uneori, gusturile pot fi alterate.
Indiferent de tipul de desert pe care vrei să îl pregătești, important este ca ingredientele să fie alese cu grijă. Aromele trebuie să se împletească între ele și să se armonizeze textura, care, la rândul ei, trebuie să fie potrivită. De aceea, atunci când vrei să pregătești desertul perfect ai grijă să combini ingredientele astfel încât fiecare să aducă un gust unic, care se păstrează intact.