Rolul dopaminei în stimularea plăcerii și fericirii

367
Rolul dopaminei în stimularea plăcerii și fericirii

Dopamina este o substanță chimică eliberată în creier care te face să te simți bine, să experimentezi plăcere și fericire. Menținerea unei cantități normale de dopamină la nivelul organismului înseamnă procese mentale și comportamentale corecte, în timp ce deficiențele de dopamină determină astenie, anxietate, dependențe și depresie. Acest neurotransmițător are rol deosebit de important pentru buna funcționare a organismului și în menținerea sănătății acestuia.

Prezentăm în cadrul acestui material informații despre dopamină și rolul acesteia în stimularea plăcerii și fericirii în organismul uman despre care poate nu știai atât de multe.

Ce este dopamina?

Dopamina este un neurotransmițător eliberat de hipotalamus cu rol în transmiterea semnalelor în creier. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice produse de celulele nervoase adică de neuroni și sunt întrebuințate pentru a transmite mesaje în diferite părți ale creierului, favorizând astfel comunicarea între acesta și restul corpului. (1)

Ceea ce este interesant este că dopamina acționează și ca un hormon. Împreună cu epinefrina si noradrenalina, toate fiind încadrate în categoria de catecolamine, adică au o parte din aceeași structură moleculară, sunt hormoni produși de glanda suprarenală, situată deasupra rinichilor. Rolul hormonilor în corpul uman este deosebit de important, de echilibrul acestora depind bunăstarea fizică și cea psihică. (2)

Care este rolul dopaminei?

Dopamina (hormonul fericii) are rol și importanță în organism fiind implicată în:

  • sistemul circulator;
  • sistemul somn-veghe;
  • memorie;
  • comportament și cunoaștere;
  • recompensă și motivație;
  • învățare;
  • atenție;
  • dispoziție;
  • alăptare;
  • răspunsul „luptă sau fugi” față de o situație stresantă, percepută ca pericol;
  • relaxarea și contractarea vaselor de sânge;
  • creșterea și eliminarea sodiului din organism;
  • reducerea producției de insulină în pancreas;
  • încetinirea mișcărilor conținutului gastro-intestinal;
  • reducerea activității limfocitelor din sistemul imunitar. (2)

Cum stimulează dopamina plăcerea și fericirea?

Dopamina sau hormonul fericirii are două componente care țin de starea de bine resimțită la nivelul organismului. Pe de o parte este sentimentul de plăcere, iar pe de altă parte este motivația în strânsă legătură cu plăcere. Cu alte cuvinte ține de modul în care acționezi atunci când ai un sentiment plăcut și te simți bine.

Dopamina este o parte a sistemul de recompense aflat la dispoziția individului. Când realizezi sarcinile zilnice, creierul va căuta mereu să ofere recompense pentru comportamentele bune, să te răsplătească. În plus, când ești implicat în activități care îți fac plăcere, creierul eliberează o cantitate mare de dopamină, ceea ce determină un sentiment de plăcere și fericire deosebit. Vei continua să cauți și să retrăiești acel sentiment de fiecare dată.

Dacă este să mergem mai departe cu acest raționament am spune că astfel se formează tiparele de dependență de substanțe interzise sau de dulciuri. Odată ce ai experimentat sistemul de recompense gestionat de dopamină îți dorești să repeți senzațiile de control și de putere absolută. (2)

Ce simți când dopamina își face treaba în organismul tău? Fericire, plăcere, motivație, alertă și concentrare. Nivelul optim de dopamină în organism este esențial. Se crede că prea multă dopamină în anumite părți ale creierului și lipsă în alte regiuni ale corpului determină ADHD, mâncat compulsiv, dependențe diverse. La polul opus, prea puțină dopamină poate să însemne depresie, psihoză, schizofrenie.

Poți ajunge la un nivel optim de dopamină în organism cu dietă sănătoasă, bogată în alimente cu L-tirozină, dar și cu ajutorul exercițiilor fizice, al meditației, masajului și al odihnei de calitate. În situații complexe, medicul poate interveni pentru a prescrie antidepresive și alte medicamente pentru a crește nivelul acestui hormon. Acesta este cazul persoanelor diagnosticate cu Parkinson pentru care se observă o îmbunătățire semnificativă a simptomelor neplăcute atunci când crește nivelul de dopamină din organism, pe fondul medicamentelor administrate. (3)

Acest articol despre dopamină și rolul său în stimularea plăcerii și fericii este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic de specialitate. Dacă te confrunți cu unele senzații neplăcute, consultă medicul și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare:

1. What Is Dopamine? – https://www.everydayhealth.com/dopamine/

2. Dopamine – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22581-dopamine

3. Dopamine – https://www.healthdirect.gov.au/dopamine#adjust-levels