Dacă seniorul drag din familia ta suferă de o afecțiune care are drept consecință imobilizarea la pat, este necesar să-i acorzi acestuia îngrijirea de care are nevoie pentru a-i menține bunăstarea fizică și mentală. În acest articol, îți vom prezenta 3 aspecte principale de care să ții cont atunci când un vârstnic se află în această situație.
Cum îngrijești un vârstnic care este imobilizat la pat?
Faptul că vârstnicul depinde în mod constant de ajutorul celor dragi sau a unui îngrijitor profesionist cu siguranță aduce cu sine și un impact psihologic asupra acestuia. De aceea, trebuie să ai în vedere anumite aspecte atunci când vrei să îi oferi cea mai bună îngrijire posibilă. Printre acestea se enumeră:
-
Tratarea escarelor
Îngrijirea escarelor, în funcție de stadiul lor de dezvoltare, este o etapă esențială în cazul pacienților imobilizați la pat. Escarele reprezintă leziuni ce se formează la nivel de piele, în acele zone ale corpului care nu mai pot fi la fel de bine oxigenate din cauza presiunii care se pune pe ele.
Printre primele simptome ale apariției escarelor se enumeră durerile locale, în general în zona lombară, sacrală sau a picioarelor. În cea mai severă fază a dezvoltării lor pot apărea infecții care atacă și distrug țesuturile pielii.
Pentru a trata escarele, este nevoie mai întâi ca presiunea din zonele corpului care au fost afectate să fie eliminate. Următorul pas constă în curățarea acelor zone cu apă și săpun zilnic. În cazurile grave, este nevoie de supraveghere medicală constantă.
-
Schimbarea scutecelor și a așternuturilor
Vârstnicii care sunt imobilizați la pat au nevoie să trăiască într-un mediu care este igienizat cu regularitate, astfel încât orice bacterie să fie eliminată. Acest lucru se traduce prin schimbarea lenjeriei de pat ori de câte ori este nevoie și prin utilizarea scutecelor special concepute pentru persoane care suferă de incontinență urinară sau întâmpină dificultăți în deplasare.
Deși acest lucru este greu de realizat la domiciliu, într-un cămin privat de bătrâni astfel de sarcini sunt preluate de o echipă de specialiști, care se află mereu la dispoziția tuturor rezidenților.
-
Oferirea unui mediu propice
Deși viața socială a unui senior care este imobilizat la pat va fi profund afectată atunci când locuiește încă în propriul domiciliu, acest lucru poate fi ameliorat prin schimbarea mediului de trai. Într-un cămin de bătrâni privat, vârstnicul va avea șansa interacționării cu mai multe persoane – atât ceilalți rezidenți, cât și personalul care îi oferă îngrijire.
O astfel de schimbare, care aduce cu sine și accesul la servicii medicale de calitate non-stop, ar putea îmbunătăți starea de spirit a pacientului, reușind astfel să normalizeze situația în care se află temporar sau permanent. Singurătatea pe care o resimte nu va mai fi la fel de apăsătoare atunci când se află într-un mediu în care toate nevoile sale sunt prioritizate.
Ia în calcul aceste aspecte și decide împreună cu cei dragi care este cea mai bună soluție pentru a îngriji un vârstnic imobilizat la pat din familie. Atenția deosebită de care are nevoie poate fi oferită cel mai bine de o echipă de specialiști cu pregătire în domeniu.