Te-ai gândit vreodată că ochii tăi pot fi o fereastră către starea ta generală de sănătate? Află care sunt beneficiile controalelor optometrice periodice pentru întregul organism, cum decurge o consultație și cât de des ar trebui să mergi la optometrist, în funcție de vârstă și de afecțiunile preexistente.
Beneficiile controlului optometric asupra sănătății generale
Vrei să te asiguri că sănătatea ta oculară și cea generală sunt în regulă? Programează-te la un consult gratuit la Lensa Brașov Magnolia. O examinare temeinică a ochilor îi poate oferi optometristului indicii că ceva este în neregulă cu corpul tău și că ar trebui să mergi la un medic specialist pentru investigații suplimentare.
Prevenție
În cadrul unui consult optometric, specialistul nu doar că îți poate prescrie ochelari de vedere și lentile de contact, ci îți poate oferi și sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea organismului tău. De asemenea, prin tratarea corespunzătoare și monitorizarea eficientă a afecțiunilor, se previn complicațiile care duc la deteriorarea vederii sau la o stare generală proastă.
Depistarea unor probleme de sănătate
Potrivit Vision-Pro Optical, prin examinarea vaselor de sânge de la nivelul ochilor și a nervilor optici pot fi observate semne timpurii ale unor probleme de sănătate, cum ar fi: vedere neclară în cazul diabetului, vedere slabă sau dublă în cazul unui atac vascular cerebral, vase de sânge cenușii sau de culoarea bronzului care pot indica hipertensiune arterială sau diabet.
Cum decurge un control optometric?
Un control la ochi începe cu o discuție despre motivul vizitei și istoricul medical, astfel încât optometristul să obțină informații despre starea ta generală de sănătate. Ulterior, pot fi realizate mai multe teste:
- examinarea componentelor exterioare ale globului ocular;
- determinarea automată a dioptriilor cu ajutorul unui aparat;
- verificarea acuității vizuale la depărtare și de aproape;
- testarea vederii cromatice etc.
Este important de menționat că fiecare control optometric este personalizat în funcție de nevoile și simptomele pacientului. Unele persoane pot avea nevoie de teste suplimentare realizate de un medic oftalmolog, diabetolog, cardiolog ș.a.m.d.
Cât de des trebuie făcute controalele la ochi?
Dacă ai simptomele precum vedere încețoșată, dureri de cap frecvente, ochi uscați și roșii, ar trebui să te programezi la un consult optometric în cel mai scurt timp. Mai mult, mergi la controale de rutină:
- în cazul copiilor – în primele 6 luni de viață, la 3 ani, înainte de a începe clasa zero și, ulterior, la fiecare 2 ani;
- în cazul adulților cu vârsta de până la 40 de ani – odată la 3-5 ani;
- în cazul adulților cu vârsta cuprinsă între 40 și 64 de ani – la fiecare 1-2 ani;
- în cazul persoanelor cu vârsta de pe peste 65 de ani – anual sau cât de des recomandă specialistul.
Porți deja ochelari sau lentile de contact și dioptriile tale nu s-au stabilizat ori ai afecțiuni de sănătate care pot afecta vederea? Optometristul te poate sfătui să mergi la control odată la 6-12 luni.
Efectuarea controlului optometric la intervale regulate este esențială pentru menținerea sănătății oculare, dar și pentru depistarea unor afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea arterială. În plus, testarea periodică a ochilor te poate ajuta la gestionarea unor boli și prevenirea complicațiilor.
Sursă foto: freepik.com