Dacă ești pasionat de realizarea proiectelor DIY si te pricepi la sudura, dar mai ales daca vrei sa evoluezi, lucrand ca un profesionist in acest domeniu, ar trebui sa stii ca exista informatii care te pot ajuta sa iti eficientizezi si usurezi munca. Afla ce cuprinde ghidul sudorului profesionist si care sunt lucrurile la care ar trebui sa fii atent, atunci cand vine vorba despre sudura.
Alegerea aparatului de sudura potrivit
Exista o multitudine de aparate si echipamente pentru sudura pe piata de profil, iar alegerea acestora este primul pas in evolutia ta ca sudor. Daca ai mai lucrat in acest domeniu, cu siguranta stii ca aparatele sunt create pentru a realiza anumite tipuri de suduri, iar diferentierea se face cel mai adesea in baza electrodului utilizat si in functie de tipul sudurii.
Se delimiteaza asadar, in prima faza, aparatele care pot realiza unul dintre urmatoarele procedee de sudura: MMA, TIG- WIG, MIG- MAG. pe langa tipul sudurii, va trebui sa iei in calcul robustetea, puterea, tipul sau performanta aparatului.
Uneori este recomandat chiar sa soliciti informatii despre produse chiar specialistilor, pentru ca acestia te pot ajuta sa iei o decizie bazata exact pe cunostintele tale, pe nivelul de experienta si in functie de telul propus.
Alegerea cablului pentru aparatul de sudat
Unul dintre accesoriile fara de care nu vei putea lucra este cablul de sudura. Cablul de sudura asigura puntea dintre aparatul de sudat si electrod. Aceste cabluri sunt realizate din cupru, peste care este dispus un strat de material izolator.
Cablurile de sudura necesita o izolare corecta tocmai pentru a fi preintampinate accidentele si pentru ca realizarea sudurii sa se faca in deplina siguranta.
Alegerea clestilor pentru sudura
Clestii asigura prinderea, iar delimitarea lor se face in functie de tipul folosirii. Exista clesti de sudura pentru masa, care sa prind de elementul pe care vrei sa il sudezi, iar a doua categorie de clesti este cea pentru electrod.
Clestele de masa are rolul de a functiona precum o impamantare, conducand curentul electric spre o zona de descarcare. Clestele de electrod il fixeaza pe acesta si ofera astfel curentul electric de care este nevoie pentru realizarea sudurii.
Alegerea electrodului
Electrozii reprezinta sarma metalica folosita pentru sudura, iar aceasta sarma este deosebit de importanta pentru procesul de lipire. Sarma este acoperita cu un invelis, iar topirea invelisului influenteaza caracteristicile sudura.
Alegerea tuturor acestor elemente se face in functie de tipul sudurii dorite, pentru ca fiecare tip de sudura are particularitati distincte. In unele cazuri electrodul ajuta la realizara sudurii prin eliberare de gaz inert, iar in alte cazuri materialul este topit si realizeaza un cordon de sudura continuu, care ofera rezistenta si durabilitate.
Exista si aparate de sudura in puncte, acolo unde ai nevoie de interventii punctuale, iar aparatele pe care le poti folosi in acest sens sunt moderne si inovatoare, care te vor ajuta sa efectuezi lucrarile in timp util.
Ce trebuie sa stii atunci cand alegi echipamentele pentru sudura?
Dincolo de a lucra ca un profesionist beneficiind de cele mai calitative aparate, este important sa ai in vedere si echipamentele de protectie.
Astfel, vei avea nevoie de casca speciala pentru sudura, care sa iti protejeze ochii si sa te ajute sa vezi exact ce anume ai de facut.
Mai apoi, vei avea nevoie de un costum de protectie, in speta de o salopeta care sa te protejeze de scanteile care pot aparea in timpul proceselor de sudura sau taiere. Tot aici va trebui sa ai in vedere si sortul de protectie si manusile.
Nu in ultimul rand vei avea nevoie de bocanci cu talpa cauciucata, groasa, care sa te protejeze de pericolul electrocutarii, sau de alte situatii care ti-ar putea pune in pericol integritatea fizica.