Exerciții și sfaturi utile pentru o memorie mai bună

779
Exerciții și sfaturi utile pentru o memorie mai bună

Odată cu înaintarea în vârstă, problemele de memorie își pot face simțită prezența. Pe de altă parte, unele persoane se confruntă cu acestea chiar și la vârste fragede. Ceea ce mulți nu știu este faptul că memoria se poate antrena. Mai mult decât atât, stilul de viață pe care îl urmăm poate influența capacitatea de învățare și memorare. 

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria sau pentru a reține mai eficient informațiile importante? Iată câteva sfaturi utile.

Menține un stil de viață sănătos

Un stil de viață echilibrat este primul pas pentru o memorie mai bună. Ce trebuie să ai în vedere:

  • Mănâncă variat și sănătos – o alimentație bogată în nutrienți și săracă în alimente procesate ajută sistemul nervos să funcționeze mai bine. Dieta în stil mediteranean are cel mai mare potențial în îmbunătățirea memoriei (1).
  • Odihnește-te 7-8 ore pe zi – în timpul somnului, creierul procesează informațiile din timpul zilei. Lipsa odihnei se asociază cu o memorie mai slabă (2).
  • Fă mișcare zilnic – sportul regulat îmbunătățește funcția cerebrală și cogniția, reducând riscul de demență (2).
  • Evită excesul de alcool – în doze mari, alcoolul este neurotoxic (2). 
  • Renunță la fumat – acesta este toxic pentru celula nervoasa, afectează capacitatea de învățare și memoria și crește riscul de demență (3). 

Ia în considerare suplimentele alimentare

Ai putea opta pentru suplimentele alimentare ce îmbunătățesc memoria. Capsulele cu ulei de pește, ginkgo biloba, resveratrol, cafeină sau fosfatidilserină sunt câteva exemple (4).

Totuși, nu uita că suplimentele alimentare nu înlocuiesc un stil de viață sănătos.  

Continuă să îți antrenezi mintea

Nu te opri niciodată din învățat. Stimularea cogniției este cea mai bună metodă pentru a îmbunătăți memoria. Cum îți antrenezi mintea?

  • Citește mai des
  • Învață o limbă nouă sau să cânți la un instrument
  • Fă cursuri profesionale 
  • Participă la ateliere de învățare (de gătit, de pictură etc.)
  • Fă voluntariat
  • Distrează-te cu jocuri pentru stimularea minții: puzzle, sudoku, șah, crossword, rebus, jocuri online de memorie
  • Implică-te în proiecte la locul de muncă
  • Învață rute noi către destinații

Socializează 

Memoria poate fi afectată de stresul cronic și de stările depresive frecvente, însă socializarea poate reduce acești factori. În plus, interacțiunea și comunicarea constantă cu cei din jur este o formă de stimulare a minții, mai ales dacă sunt abordate teme interesante de discuție. 

Repetă ce trebuie să reții

Problemele cu memoria îți dau bătăi de cap atunci când ai un examen important? Repetiția este cea mai eficientă metodă de învățare. Repetă informațiile ori de câte ori este nevoie, până când simți că le stăpânești. Stresul te poate face să crezi că nu le poți memora, însă cu siguranță creierul tău le va fixa eficient prin repetiție. 

Totuși, este important să iei pauze între aceste repetiții, în care să te relaxezi. Nu îți forța mintea să rețină un volum mare de informații într-un timp scurt. De multe ori, este necesar să repeți procesul de învățare mai multe zile la rând.   

Meditează

O formă utilă de meditație pentru îmbunătățirea memoriei este tehnica „mindfulness” (2). Aceasta presupune conștientizarea profundă a momentului prezent, senzațiilor și mediului înconjurător. Este mai ușor să efectuezi acest tip de meditație în varianta ghidată – cu ajutorul unui suport audio.

Așadar, antrenează-ți creierul zilnic prin învățare, jocuri de memorie și interacțiuni sociale. Nu uita să îți îmbunătățești stilul de viață.

Referinte:

  1. Petersson, Sara Danuta, and Elena Philippou. “Mediterranean Diet, Cognitive Function, and Dementia: A Systematic Review of the Evidence.” Advances in Nutrition, vol. 7, no. 5, 1 Sept. 2016, pp. 889–904, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015034/, 10.3945/an.116.012138. Accessed 19 June 2022.
  2. Kubala, Jillian. “14 Natural Ways to Improve Your Memory.” Healthline, Healthline Media, 26 Apr. 2022, www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-memory. Accessed 19 June 2022.
  3. Lewis, C. R., et al. “Smoking Is Associated with Impaired Verbal Learning and Memory Performance in Women More than Men.” Scientific Reports, vol. 11, no. 1, 13 May 2021, www.nature.com/articles/s41598-021-88923-z, 10.1038/s41598-021-88923-z. Accessed 19 June 2022.
  4. West, Helen. “The 10 Best Nootropic Supplements to Boost Brain Power.” Healthline, Healthline Media, 26 Nov. 2016, www.healthline.com/nutrition/best-nootropic-brain-supplements. Accessed 19 June 2022.