Dacă te pregătești pentru un proiect de construcție special, ai nevoie de cele mai bune materiale. Află ce tipuri de plăci de gips carton sunt potrivite pentru spații cu umiditate mare, cerințe acustice ridicate, rezistență la foc și protecție la radiații!
Pentru spații cu umiditate mare: plăci verzi
Pentru amenajarea durabilă a băilor, bucătăriilor, subsolurilor, demisolurilor, încăperilor slab ventilate sau altor spații cu umiditate ridicată a aerului, sunt recomandate plăcile de gips carton verzi. Acestea sunt concepute special pentru a rezista la condens și umezeală.
Deși plăcile verzi de gips carton costă mai mult decât varianta standard, beneficiile obținute pe termen lung vor compensa investiția inițială. Printre principalele avantaje ale utilizării acestui tip de produs în amenajare sunt: împiedicarea formării mucegaiului în camerele cu umiditate ridicată, îmbunătățirea calității aerului și reducerea riscului de infiltrații în zona dușurilor sau a chiuvetelor.
Vezi prețul unei plăci verzi de 12.5, compară raportul cost-beneficii și convinge-te că faci o alegere înțeleaptă! De asemenea, pentru rezultate cât mai bune, folosește bandă de etanșare pentru îmbinările structurilor din gips carton rezistente la umiditate!
Pentru performanțe acustice ridicate: plăci antifonice
În construcțiile noi sau în proiectele de reamenajare a spațiilor rezidențiale, se pune din ce în ce mai mult accent pe izolarea acustică. Plăcile de gips carton antifonice sunt, în general, de culoare albastră și au densitate mai mare decât cele standard. Totodată, pot avea un strat special care absoarbe vibrațiile sonore.
Folosirea plăcilor de gips carton acustice pentru placarea pereților și tavanelor sau pentru realizarea structurilor de compartimentare reduce nivelul de zgomot de la vecini sau din exteriorul locuinței. În plus, aceste produse pot fi utilizate pentru izolarea fonică a pereților de la baie, astfel încât sunetul dușului sau a mașinii de spălat rufe să nu te deranjeze.
Pentru rezistență ridicată la foc: plăci roz sau roșii
În funcție de specificațiile tehnice, plăcile de gips carton roz sau roșii sunt greu combustibile și pot să reziste la foc între 30 de minute și 4 ore. Dacă sunt montate corect, acestea pot întârzia răspândirea flăcărilor în cazul unui incendiu.
Plăcile roz sau roșii pot fi utilizate atât pentru clădiri rezidențiale, în aplicații precum căptușirea puțurilor de lift, pereților, plafoanelor sau structurilor de compartimentare, cât și pentru construcțiile industriale.
Pentru cabinete de radiologie: plăci cu protecție la radiații
În cabinetele de radiologie, protecția împotriva radiațiilor este esențială și pentru pacienți, și pentru personalul medical. Expunerea la razele X poate avea efecte nocive asupra sănătății, de aceea este necesar să utilizezi materiale de construcție speciale. Mai mult, în aceste situații, trebuie să respecți normele de siguranță aflate în vigoare.
Miezul plăcilor de gips carton cu protecție la radiații este galben, iar stratul exterior are culoarea gri. Produsele moderne nu au folie de plumb, ceea ce înseamnă că au o greutate mai mică decât acestea și pot fi manevrate și montate mai ușor.
Indiferent că este vorba de spații cu umiditate ridicată, proiecte ce necesită performanțe acustice superioare, rezistență sporită la foc sau protecție la radiații, există o soluție adaptată fiecărei nevoi. Înainte de a alege plăcile de gips carton, citește cu atenție specificațiile și recomandările de montaj din fișele tehnice!
Sursă foto: freepik.com