Cum dai casei tale un aspect rustic: 5 idei

703
Cum dai casei tale un aspect rustic: 5 idei

Este reconfortant să revii, la finalul unei zile agitate petrecute fie în trafic, fie în clădiri impersonale, într-un spațiu autentic, primitor, care îți amintește de copilăria petrecută în satul bunicilor. Poate că de aceea ai și devenit proprietara unei case la curte: pentru a te bucura de o atmosfera rustică și de farmecul unei locuințe nepretențioase, în care predomină naturalul și naturalețea. Dacă tocmai cauți inspirație pentru a da casei tale un aspect rustic, o vei găsi în ideile următoare:

Lemn, piatră, lână: triada stilului rustic

Oriunde este posibil, renunță sau înlocuiește materialele sintetice cu unele naturale. Fundamentale pentru stilul rustic sunt lemnul, piatra și lâna.

Mobilează încăperile cu piese din lemn nelăcuit, colorat cu baiț sau nu, în funcție de preferințele tale. Plachează pereții sau doar câteva elemente arhitecturale distinctive, precum stâlpii de pridvor, cu piatră cioplită. Decorează camerele cu covoare din lână, cu motive tradiționale românești, dar și cu țesături variate din in sau pânză, cusute cu modele populare.

Vopsește exteriorul casei în culori de pământ

Chiar și atunci când nu sunt construite din lemn, casele rustice poartă, de obicei, culori ale pământului: nuanțe de maro, galben, verde, portocaliu sau gri. De asemenea, fațada albă este frecvent întâlnită în designul rustic.

Creează-ți schema cromatică pentru exteriorul casei și în funcție de împrejurimi. Astfel, dacă aceasta se află în mijlocul unui peisaj predominant verde, o poți zugrăvi cu vopsele lavabile de exterior colorate în tonuri de galben și maro-portocaliu, precum ocru sau teracota, care vor ieși frumos în evidență.

Pentru a obține un aspect armonios și echilibrat, combină două sau trei culori care se potrivesc bine între ele și care pot fi aplicate pe diferite zone ale fațadei. De exemplu, poți alege o nuanță mai închisă pentru soclu, una medie pentru pereți și una mai deschisă pentru detalii, cum ar fi ramele ferestrelor. Această abordare va oferi un aspect unitar și va accentua elementele arhitecturale ale casei.

O alternativă care oferă protecție crescută fațadei este tencuiala decorativă. Un astfel de finisaj rezistă atât la intemperii, raze UV și variații de temperatură, cât și la uzură sau agresiuni mecanice. Optează pentru o tencuială decorativă cu structură tip R sau „scoarță de copac”, care se integrează foarte bine în stilul rustic.

Adaugă elemente tradiționale

Grinzile de lemn, ferestrele cu obloane, acoperișurile cu țiglă sau piatră și coloanele din lemn sculptat sunt elemente arhitecturale rustice în esență, însă țin mai mult de construcția casei decât de aspectul amenajării. Chiar dacă acestea lipsesc, poți completa atmosfera rustică a locuinței cu piese de mobilier din lemn masiv, sculptate manual. Iar dacă iubești DIY-ul, încearcă să recuperezi și restaurezi obiecte vechi, de la tăblii de pat și lămpi cu gaz, la linguri și icoane.

Camuflează elementele moderne

De ce să renunți la confortul tehnologiei moderne, când o poți integra în designul rustic? Cu puțină creativitate, poți să ascunzi cablurile și prizele astfel încât să fie invizibile. O soluție ar fi să le montezi sub plintă sau în spatele unor obiecte voluminoase cu aspect rustic, cum ar fi un șemineu sau un dulap masiv. Montează televizorul pe perete, pe un riflaj din lemn antichizat și optează pentru ferestre și uși din lemn, cu aspect îmbătrânit, pentru a păstra estetica autentică a casei.

Amenajează și grădina în stil rustic

Cultivă plante și flori care se regăsesc în mod tradițional în zonele rurale, precum lavandă, trandafiri, mușcate, crizanteme sau petunii. Adaugă și plante aromatice în grădină, cum ar fi busuiocul, cimbrul, rozmarinul sau menta. Creează alei din piatră de râu sau felii de lemn. În ce privește mobilierul, alege doar obiecte din lemn finisat cu produse pentru exterior, care îl vor proteja de intemperii, razele soarelui, ciuperci și insecte. Nu uita să adaugi câteva elemente decorative tradiționale, precum roțile de car, ciuberele sau vasele din lut. Le poți utiliza ca suporturi pentru plante sau ca puncte de atracție în amenajarea spațiului verde.

În final, cu puțină creativitate și atenție la detalii, poți transforma casa într-un sanctuar confortabil, cu un farmec rustic unic. Inspiră-te din sugestiile de mai sus și bucură-te de un stil de viață liniștit și armonios într-un mediu plin de căldură și confort.