Considerat o unealtă completă, ciocanul rotopercutor nu lipsește din trusa de scule a meseriașilor. Nici nu ar avea cum altfel dat fiind că este combinația perfectă dintre un ciocan demolator și o bormașină și poate fi folosit la găurirea cărămizilor din BCA, a lemnului, betonului etc. Dacă te tentează să-ți cumperi o astfel de unealtă, ia în calcul rândurile de mai jos pentru a fi sigur că alegi cel mai bun ciocan rotopercutor. Iată ce trebuie să știi:
Un ciocan rotopercutor bun e capabil să penetreze majoritatea tipurilor de substrat
Pentru a nu cheltui inutil pe aparate separate pentru găurirea fiecărui tip de substrat poți cumpăra un singur ciocan rotopercutor de calitate, căruia să îi atașezi câte un set de burghie pentru fiecare situație. În acest fel, vei reuși să lucrezi mai eficient, cu mai multă precizie, fără a pierde timp în vederea realizării lucrărilor.
Aici, discuția se poate ramifica și în funcție de tipul găurilor realizate, dar și de diametrul acestora, întrucât aceste caracteristici sunt dependente de tipul și de grosimea burghielor folosite.
Proiectele la care lucrezi „aleg“ ciocanul
Pentru a fi sigur că faci alegerea corectă, va fi nevoie să stabilești natura proiectului tău. Astfel, vei putea găsi modele de ciocane rotopercutoare pe care să le folosești pentru proiecte profesionale sau pentru un simplu hobby. Trebuie să faci o alegere corectă, deoarece dacă vrei să execuți lucrări profesionale atunci vei avea nevoie de un ciocan rotopercutor potrivit.
Alege ciocanul rotopercutor în funcție de tipul alimentării
În general, sculele pentru construcții îți oferă posibilitatea de a alege tipul alimentării. Astfel, poți opta pentru un ciocan rotopercutor cu alimentare la 220V sau cu acumulator.
Ciocanul rotopercutor cu alimentare la priză îți oferă posibilitatea de a te bucura de continuitate în timpul lucrărilor, iar cel cu acumulatori e perfect dacă ai nevoie de libertate în mișcare.
Alegerea nu va fi ușoară, deoarece fiecare dintre aceste tipuri de ciocane rotopercutoare aduce avantaje și dezavantaje.
Rotopercutoarele cu fir sunt mai puternice, oferă front de lucru continuu și te ajută să lucrezi rapid și eficient, fără pauze inutile. Pe de altă parte, ciocanele rotopercutoare cu acumulatori te pot ajuta atunci când ai nevoie de spațiu, fără să fii condiționat de fire. Trebuie doar să încarci acumulatorii pentru a te bucura de autonomie.
Alege rotopercutorul în funcție de greutatea acestuia
Majoritatea sculelor de mână necesită o alegere temeinică din punct de vedere al greutății, pentru că acestea sunt susținute manual de către operator. Atunci când lucrările se realizează în plan vertical, greutatea unei scule de mână contează foarte mult, așa că va trebui să optezi pentru un ciocan rotopercutor adecvat.
Alege ciocanul rotopercutor în funcție de rezistența la impact
Această valoare este definită ca fiind rezistența pe care o întâmpină ciocanul atunci când se realizează perforarea diferitelor tipuri de substraturi. Cu un ciocan rotopercutor poți găuri beton, piatră, BCA, zidărie, lemn sau mase plastice, capacitatea de penetrare a acestor suprafețe fiind exact rezistența la impact a produsului.
Alege ciocanul rotopercutor în funcție de viteza de perforare
În funcție de substratul pe care lucrezi, această valoare poate varia. Este clar că lemnul și alte materiale mai puțin dure vor fi perforate mai rapid, în vreme ce betonul, zidăria sau betonul armat sunt elemente pe care vei lucra mai greu.
Viteza maximă de lucru reprezintă un cumul de factori și anume numărul de rotații pe minut executat și numărul de percuții.
Pentru a alege corect ciocanul rotopercutor este important să cunoști aceste detalii și să faci o sumă a acestora, astfel încât produsul ales să îți satisfacă toate cerințele. Documentează-te, testează și alege, pentru că un ciocan rotopercutor este un dispozitiv minune care te poate ajuta într-un număr foarte mare de aplicații.