Există situații când banii nu ne ajung, așa că trebuie să ne împrumutăm. Nu întotdeauna prietenii sau familia ne pot ajuta, iar uneori nu vrem să se știe că avem nevoie de bani. Împrumuturile online ne ajută să obținem banii necesari nevoilor noastre, fie că este vorba de educație, sănătate, confort sau relaxare. Creditele online au devenit tot mai populare în ultimii ani, pentru ca sunt ușor de accesat și convenabile. Trăim conectați la internet, așa că posibilitatea de a lua un împrumut online ne ușurează viața. Ai nevoie însă de anumite documente pentru obține accesul la un astfel de credit.
Ce presupune un împrumut online
Împrumuturile online sunt soluții rapide de finanțare, care se acordă de către companii de profil care poartă numele de Instituții Financiare Nebancare (IFN-uri). Spre deosebire de bănci, acestea nu acumulează depozite, dar se supun unor reglementări la fel de stricte. Creditele date de IFN-uri sunt mai mici decât cele bancare, de aceea condițiile sunt mai permisive. Sunt ideale pentru situații urgente, când nu ne dorim să pierdem vremea cu multe proceduri. La fel ca în cazul oricărui împrumut, se aplică dobânzi, care variază în funcție de valoarea sumei solicitate și intervalul de returnare.
Documentele necesare pentru un credit online
Pentru că este vorba de sume mici, IFN-urile nu solicită o documentație stufoasă. În primul rând, trebuie să accesezi secțiunea de aplicații de pe site-ul creditorului. Completezi o cerere de creditare, care are rolul de a confirma dorința de a obține suma și înțelegerea termenilor și condițiilor de creditare din contract. Așadar, trebuie să le citești cu atenție înainte de a finaliza solicitarea. După ce ai completat formularul cu date corecte, urmează pasul următor, care constă în anexarea documentelor.
De cele mai multe ori ai nevoie doar de două acte pentru a accesa un credit online. Este vorba despre un act care dovedește identitatea și un extras de cont bancar pe 1-3 luni, care să dovedească existența unui venit constant. Astfel, IFN-ul are garanția că vei returna banii. În ce privește actul doveditor al identității, în România se solicită de obicei cartea de identitate, dar în alte țări se poate utiliza și pașaportul.
Cum știi că ți-a fost acceptată cererea
După ce solicitarea este înregistrată, personalul responsabil al IFN-ului analizează cererea și documentele anexate și îți comunică decizia printr-un sms sau altă formă de comunicare. Dacă aceasta este pozitivă, transferul banilor se realizează imediat, dacă banca la care ai cont este colaboratoare a IFN-ului. Dacă nu este, banii ajung în contul tău într-un interval mai lung, dar nu în mai mult de 48 de ore.
Prin ce diferă un împrumut online de unul clasic?
Între un împrumut online și unul clasic există anumite diferențe, de care merită să ții cont:
- Nu ai contact personal cu nimeni. Nu interacționezi față în față cu un bancher sau un angajat de la relații cu clienții. Toate procedurile se derulează online.
- Procedurile sunt rapide și transparente. Instituțiile financiare nebancare se concentrează pe eficiență. Totul decurge repede, astfel încât clientul să fie mulțumit și afacerile instituției să meargă bine.
- Împrumuturile sunt adaptate. IFN-urile au un sistem de gradație a creditelor, în funcție de experiența cu clientul. Astfel, suma crește pe măsură ce dovedești că respecți termenele de plată.
- Rate convenabile. Pentru că IFN-urile nu trebuie să întrețină sedii sau mulți angajați, își permit să solicite rate convenabile, cu rate mai reduse.
Accesarea unui împrumut online se face rapid, pentru că procedurile sunt simple și ai nevoie de puține documente. Poți obține banii imediat după aplicare, pentru a-i folosi la ce ai nevoie.