Cât durează perioada de acomodare cu noii ochelari de vedere?

991
Cât durează perioada de acomodare cu noii ochelari de vedere?

Noii ochelari de vedere ți-au fost recomandați de medicul oftalmolog sau de optometrist pentru a-ți îmbunătăți vederea, dar poți fi îngrijorat în legătură cu adaptarea la aceștia. Te întrebi cât de repede te vei obișnui să vezi prin lentile și dacă te vei acomoda rapid cu purtarea ramelor. 

Îți oferim răspunsuri la aceste întrebări în rândurile următoare:

Adaptarea la diferite tipuri de lentile cu dioptrii

Fie că porți pentru prima dată lentile cu dioptrii, fie că trebuie să te acomodezi cu o prescripție nouă, ochii tăi se vor obișnui cu noii ochelari în două, trei zile. Dacă nu te simți confortabil cu noile condiții vizuale mai mult de una până la trei săptămâni, în cazul lentilelor multifocale, programează-te la un consult oftalmologic pentru a te asigura că totul este în regulă. 

Trebuie să știi că experiența de acomodare poate diferi de la persoană la persoană, în funcție de vârstă, dioptria corectată și tipul lentilelor. Acestea pot fi monofocale, multifocale și progresive.  

  • Lentilele monofocale corectează vederea la o anumită distanță (doar aproape

sau doar departe). Adaptarea la acest tip de lentile produce puține efecte neplăcute și durează câteva zile. În cazul schimbării prescripției, cu modificări mari ai parametrilor (grosime, curbură), este posibil ca reacomodarea cu noile lentile să fie mai dificilă decât la prima utilizare a ochelarilor de vedere. 

  • Lentilele bifocale te ajută să vezi atât aproape, cât și la distanță. Sunt un tip de

lentile multifocale, care conțin două prescripții diferite: partea mai mare a lentilei te ajută să vezi la depărtare, iar partea mai mică, situată în jumătatea inferioară, corectează vederea de aproape. Sunt recomandate și persoanelor cu prezbiopie (scăderea acuității vizuale cauzate de înaintarea în vârstă), nu doar celor care suferă de vicii de refracție. 

  • Lentilele trifocale au în plus față de cele bifocale încă o secțiune care te ajută

să vezi bine la distanțe de cca 50 cm. Corectează, așadar, vederea la distanță, intermediară și de aproape. Acomodarea poate fi îngreunată de prezența pe lentilă a celor două linii separatoare. 

  • Lentilele progresive, spre deosebire de cele trifocale, oferă o trecere graduală 

de la o prescripție la alta, din partea superioară în partea inferioară a lentilei. Sunt mai subțiri și mai ușoare decât lentilele bifocale. 

Adaptarea la ochelarii cu lentile bifocale, trifocale și progresive prezintă câteva dificultăți cauzate de mărirea obiectelor văzute prin partea inferioară a ramei. Pentru a evita accidentele când porți astfel de lentile, trebuie să te obișnuiești, de exemplu, să miști și capul, nu doar ochii, pentru a putea privi obiectele aflate la distanță, în partea de jos a câmpului vizual. 

Pentru a citi o carte, vei ține capul drept, coborând doar privirea. Podeaua o vei vedea înclinând capul și privind prin partea superioară a lentilelor, adică prin zona cu dioptrii pentru distanță. Când lucrezi la calculator, trebuie să privești prin zona de mijloc a lentilelor trifocale sau progresive. 

Acomodarea cu lentilele multifocale și progresive presupune, în mare măsură, și un efort conștient de utilizare corectă a ochelarilor. Existența zonelor cu dioptrii diferite implică o schimbare în modul în care privești lucrurile din jur pentru a putea aprecia corect distanțele. 

În primele zile de purtare a noilor ochelari de vedere pot apărea simptome precum vederea încețoșată, distorsionarea imaginilor sau stări de amețeală. Acestea vor dispărea curând, pe măsură ce se adaptează ochii. 

Adaptarea la ramele noilor ochelari

Chiar și în cazul unor rame care se potrivesc perfect pe față, tot va trebui să îți acorzi o perioadă în care să te obișnuiești cu senzația. Uneori, rama poate intra în câmpul vizual, lucru ce te poate deranja la început. Alteori, distanța dintre ochi și lentile nu este suficientă, ceea ce-ți produce disconfort la clipire, sau rama poate exercita presiune în zona nasului. În acest caz, se pot efectua mici reglaje care vor îmbunătăți experiența de purtare a ochelarilor de vedere. 

Pentru o acomodare fără dificultăți, este recomandat ca la început să porți ochelarii câteva ore pe zi, urmând să crești gradual durata. Asigură-te că ramele sunt ajustate corect pentru a evita orice disconfort. Dacă ai nevoie de ajutor în alegerea ramele potrivite, nu ezita să vizitezi showroom-ul Lensa Brașov, unde vei primi sfaturi și recomandări. Concentrează-te în primele zile asupra modului în care vezi prin lentile, astfel încât să te poți adapta mai ușor la ochelarii noi.