Beneficiile vitaminei K pentru organism

644
Beneficiile vitaminei K pentru organism

O dietă sănătoasă cuprinde alimente din toate grupele alimentare (cereale, fructe și legume, leguminoase boabe, carne, lactate și ouă, pește, oleaginoase și uleiuri extravirgine). O dietă variată, echilibrată, fără excese și alimente procesate asigură un aport optim de macronutrienți (proteine, glucide, lipide) și micronutrienți (minerale, vitamine, antioxidanți și alți compuși bioactivi). Fiecare nutrient are un rol specific în organism, iar activitatea micronutrienților este complementară. De asemenea, micronutrienții sunt implicați în metabolismul glucidic, proteic și lipidic. Prin urmare, o dietă echilibrată este esențială.

Vitaminele pot fi liposolubile (absorbția necesită prezența grăsimilor) sau hidrosolubile (absorbția necesită prezența apei). Vitamina K, spre exemplu, este liposolubilă și are un rol esențial în organism. Iată care sunt beneficiile vitaminei K, cum se manifestă deficitul și în ce alimente o găsești.

Beneficiile vitaminei K

Vitamina K are mai multe roluri importante în organism:

Susține sănătatea oaselor

Vitamina K este implicată în carboxilarea proteinelor matricei osoase, cum ar fi osteocalcina. Aceasta reglează nivelul de calciu din organism, promovând calcificarea oaselor. Astfel, vitamina K ajută la creșterea densității minerale osoase la pacienți și la scăderea riscului de fracturi. 

Scade riscul cardiovascular

Vitamina K mai are încă un rol în metabolismul calciului. Aceasta activează o proteină vitamina K-dependentă (proteina MGP), care previne acumularea calciului la nivelul vaselor de sânge, deci scade riscul de calcificare a plăcilor de aterom. Calcificarea plăcilor ateromatoase se asociază cu un risc cardiovascular mai mare. 

Previne hemoragiile

Un rol bine cunoscut al vitaminei K este cel de coagulare. Vitamina K este esențială în producția factorilor de coagulare, cum ar fi protrombina. Astfel, aceasta ajută la oprirea mai rapidă a sângerărilor și scăderea riscului de hemoragii digestive sau la nivelul altor organe interne. 

Poate ameliora hipertensiunea arterială

Nivelurile scăzute de vitamina D și K se asociază cu o tensiune arterială mai mare, și sistolică și diastolică. În ceea ce privește vitamina K, explicația ar putea fi dată de efectul pe care acest nutrient îl are asupra nivelului de calciu. De asemenea, efectul de prevenire a calcifierii vaselor de sânge ar putea fi o altă explicație.

Susține funcția cognitivă

Conform studiilor, nivelurile ridicate de vitamina K sunt asociate cu îmbunătățirea memoriei episodice la persoanele cu vârsta peste 70 de ani. Se pare că proteinele vitamina K-dependente sunt implicate și în metabolismul sfingolipidelor, un tip de lipide care se găsesc la nivelul creierului. 

Deficiența vitaminei K

Deficitul de vitamina K apare rar, în cazul persoanelor cu sindrom de malabsorbție sau care se află sub tratament medicamentos care inhibă absorbția acestui nutrient (antibiotice). De asemenea, deficitul de vitamina K este comun la copiii abia veniți pe lume, motiv pentru care administrarea acestei vitamine după naștere este esențială pentru prevenirea bolii hemoragice a nou-născutului.  

Semnele deficitului de vitamina K sunt:

  • sângerări prelungite la nivelul leziunilor;
  • hemoragii;
  • menstruații abundente;
  • sânge în urină/fecale;
  • osteopenie și osteoporoză.

Interacțiuni cu medicamente

O atenție deosebită trebuie acordată pacienților care se află sub tratament cu medicamente anticoagulante. Vitamina K inhibă efectul anticoagulantelor, crescând astfel riscul de cheaguri de sânge și evenimente cardiovasculare majore. De aceea, pacienții sub tratament antiagregant trebuie să aibă un aport constant de vitamina K din alimente, întrucât variațiile mari ale acestui micronutrient se asociază cu acest risc. 

Surse alimentare

Vitamina K se găsește sub mai multe forme – filochinona (K1) și menachinonă (K2). Filochinona se găsește în alimentele de origine vegetală, în timp ce menachinona în cele de origine animală. De asemenea, menachinona este produsă în mod natural în intestin. Astfel, vitamina K se găsește în cantități variabile în următoarele alimente:

  • vegetale cu frunze verzi (kale, spanac, pătrunjel);
  • varză;
  • broccoli;
  • uleiuri vegetale (de soia);
  • unele fructe (struguri);
  • carne;
  • lactate;
  • ouă;

Prin urmare, vitamina K îndeplinește roluri importante în organism. O dietă variată și echilibrată, care include mâncăruri din toate grupele alimentare, poate asigura un aport optim de vitamina K.