Un accent foarte mare în cadrul realizării unei construcții este pus pe armarea acesteia. Armăturile au un rol foarte important în ceea ce privește rezistența unei clădiri, așa că îți prezentăm câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre armarea betonului și despre nevoia realizării acestei etape.
Fără armătură, betonul nu rezistă la anumite solicitări
În cadrul etapei de proiectare, inginerul proiectant ia în calcul anumite încărcări și calculează rezistența unei clădiri bazându-se pe un model de calcul virtual. Apare așadar necesitatea armării construcției cu otel beton, pe care îl vedem menționat sub formă de număr de bare și diametru, în paginile proiectului tehnic.
Din păcate, puține persoane știu de ce este important să armezi betonul și de ce nu trebuie construit fără a integra un element de susținere în acesta. Răspunsul este însă simplu și are la bază rezistența betonului.
Betonul este un material de construcții rigid, robust, care rezistă foarte bine la compresiune, dar nu și la întindere din încovoiere. Astfel, în cazul în care încărcarea este mai mare decât capacitatea portantă a betonului, acesta prezintă cedarea în masa sa, iar încărcarea trebuie să fie transmisă mai departe. În lipsa armăturilor, elementul din beton s-ar rupe/ar cădea.
Armătura este vitală pentru mișcări seismice
Bazându-ne pe cele expuse anterior, vom vedea că în cazul unui seism este deosebit de important ca locuința și implicit betonul să prezinte o armare corectă. Un cutremur, spre exemplu, presupune mișcări de tip înainte și înapoi, mișcări care pot conduce către fenomenul de rezonanță. Acest fenomen este deosebit de periculos și înseamnă, de fapt, că o clădire urmează modelul de vibrare impus de către unda seismică. Fiind repetitivă pentru o anumită perioadă de timp, această undă poate conduce la ruperea betonului în masa sa. Principiul este simplu: dacă blocul de beton, să spunem un stâlp, foarte puțin rezistent la întindere din încovoiere este supus acestei încărcări, el va începe să cedeze din zona colțurilor. O dată ce el cedează, încărcarea este preluată de către barele de oțel. Acesta este un lucru bun fiindcă oțelul este un material cu elasticitate mai mare decât cea a betonului.
Armăturile din oțel au aceeași rezistență indiferent de tipul încărcării
Oțelul poate rezista la orice tip de încărcare în egală măsură, iar acesta este și avantajul major pentru care este folosit în construcții. Din acest motiv, nu trebuie să lipsească, iar numărul de bare de oțel calculate de către proiectant trebuie să fie exact același din proiect. Fiecare bară este calculată astfel încât să lucreze atât independent, cât și în sistem, pentru a face față forțelor de încărcare.
Armăturile necesită protecție anticorozivă
Pentru că stau în beton, care este, în primă fază, un mediu umed, este nevoie de protecție anticorozivă la nivelul armăturilor. De asemenea, elementele armate trebuie protejate de infiltrații de apă, tocmai pentru că acestea pot conduce în timp la ruginirea lor. Fără bare de oțel, o structură poate colapsa, iar acest lucru trebuie evitat. De aceea, o simplă aplicare a tratamentelor de protecție la oțel și atenția față de hidroizolarea elementelor din beton ar trebui să fie principala grijă atunci când vine vorba despre armături.
Armarea betonului nu este un proces opțional, ci obligatoriu. Este nevoie să respecți clar specificațiile din proiectul tehnic, în cele mai mici detalii, pentru că o construcție realizată defectuos poate duce la pierderi de bunuri și cel mai important la pierderi de vieți omenești.