Sănătatea ochilor necesită atenție constantă. Înarmându-te cu informațiile pe care ți le prezentăm în acest articol, vei putea să îți protejezi vederea și să îți menții ochii sănătoși pe termen lung.
1. Mergi la controale optometrice regulate
Înțelegerea importanței examinărilor optometrice regulate este primul pas către îngrijirea adecvată a sănătății ochilor. Acestea pot detecta problemele de vedere în stadii incipiente, când sunt mai ușor de tratat. Mai mult decât atât, un control optometric nu se limitează la evaluarea acuității vizuale, ci poate identifica și semne timpurii ale unor boli care nu au simptome evidente. Optează pentru testarea vederii gratuită în Brașov și verifică sănătatea ochilor tăi!
Frecvența controalelor oftalmologice poate varia în funcție de vârstă, istoricul familial și alți factori de risc, motiv pentru care este stabilită de către optometrist, în urma primei consultații. Simptome precum vederea încețoșată, dureri de cap frecvente sau probleme cu vederea nocturnă sunt semne că este timpul să te programezi la o vizită la optometrist [1]-[2]-[3].
2. Achiziționează ochelarii de vedere doar în baza prescripției optometrice
Achiziționarea ochelarilor de vedere în baza unei prescripții optometrice este de o importanță majoră pentru protejarea și îmbunătățirea sănătății oculare. Un examen optometric complet, efectuat de un optometrist calificat, nu numai că va determina corecția necesară, dar poate și identifica afecțiuni oculare precoce.
Achiziționarea de ochelari de vedere fără prescripție poate părea o opțiune atractivă, însă acest lucru poate avea consecințe negative asupra sănătății oculare pe termen lung. În plus față de faptul că nu oferă corecția necesară, ochelarii cumpărați fără prescripție pot agrava problemele de vedere și pot determina apariția unor probleme de sănătate serioase.
3. Poartă ochelarii adecvați trăsăturilor tale
Alegerea ochelarilor potriviți nu este doar o chestiune de modă, ci și una care poate avea un impact asupra confortului și a vederii tale. Selectarea corectă a ramei ochelarilor în funcție de forma feței este un aspect fundamental.
De exemplu, ochelarii de tip aviator sunt recomandați pentru fețele cu formă de inimă, în timp ce ochelarii pătrați sau dreptunghiulari sunt adecvați pentru cele ovale sau rotunde. Ramele în stil ochi de pisică sunt ideale pentru fețele sub forma de inimă. În magazinele de ochelari Lensa din Brașov găsești o varietate de modele din toate stilurile, astfel că îți vei găsi cu ușurință perechea ideală.
4. Discută cu medicul despre necesitatea purtării ochelarilor pentru calculator
Problemele de vedere legate de utilizarea prelungită a dispozitivelor digitale reprezintă o realitate cu care se confruntă multe persoane. Acesta este un punct de pornire important pentru o discuție cu optometristul tău. În această discuție, ar trebui să abordezi și beneficiile purtării ochelarilor de calculator. Aceștia sunt special concepuți pentru a reduce reflexiile, a îmbunătăți contrastul și a preveni oboseala oculară.
Consultarea unui optometrist este necesară înainte de a lua orice decizie legată de ochelarii de calculator. Doar un specialist poate determina dacă o persoană are nevoie de acești ochelari sau nu. De asemenea, medicul poate determina ce tip de lentile sunt cele mai potrivite pentru nevoile tale specifice.
5. Respectă instrucțiunile lentilelor de contact
Dacă decizi să porți lentile de contact, respectarea instrucțiunilor de utilizare a acestora este imperioasă pentru o bună sănătate oculară. Prima regulă a utilizării lor este să îți speli întotdeauna mâinile înainte de a le atinge. Trebuie să știi cum să le aplici și să le înlături corect, pentru a preveni eventualele leziuni. De asemenea, durata de purtare nu ar trebui să depășească recomandările producătorului sau ale optometristului. În cazul apariției unor probleme, cum ar fi disconfortul, roșeața sau vederea încețoșată, este recomandat să îndepărtezi imediat lentilele și să contactezi optometristul.
Curățarea și întreținerea lentilelor de contact sunt la fel de importante. Lentilele trebuie curățate zilnic cu soluția recomandată, pentru a înlătura depunerile și bacteriile. Depozitarea se face într-un recipient special, care trebuie să fie întotdeauna curat și umplut cu soluție nouă. Nu este indicată reutilizarea soluției vechi sau folosirea apei de la robinet. Înlocuirea lentilelor de contact ar trebui să se facă potrivit recomandărilor producătorului și ale optometristului. Lentilele uzate sau expirate pot provoca infecții sau alte probleme oculare.
Grija pentru sănătatea ochilor noștri trebuie să fie o prioritate. Prin urmarea regulată a acestor pași, putem preveni sau cel puțin minimiza apariția problemelor de vedere.
Surse de referință:
1. CDC. “Keep an Eye on Your Vision Health.” Centers for Disease Control and Prevention, 1 Oct. 2020, www.cdc.gov/visionhealth/resources/features/keep-eye-on-vision-health.html. Accessed 19 Jan. 2024;
2. “Do I Need Glasses? Test, Reading, Headaches, and More.” Healthline, 1 Mar. 2018, www.healthline.com/health/do-i-need-glasses. Accessed 19 Jan. 2024;
3. “Eye Health | Nidirect.” Www.nidirect.gov.uk, 30 Nov. 2018, www.nidirect.gov.uk/articles/eye-health. Accessed 19 Jan. 2024.