3 soluții pentru protejarea fermei de atacul prădătorilor

487
3 soluții pentru protejarea fermei de atacul prădătorilor

Animalele de la fermă sunt foarte vulnerabile în fața prădătorilor, iar atacurile acestora pot provoca pagube însemnate. Fermele sunt o țintă preferată a prădătorilor, dat fiind faptul că aceștia atacă preponderent viețuitoarele vulnerabile, iar animalele din țarcuri și adăposturi reprezintă o pradă ușoară.

Lista animalelor de pradă este foarte lungă, însă fermierii din România au necazuri în special cu vulpile și dihorii care atentează la cotețele de păsări, dar și cu lupii și urșii, care atacă stânele și gospodăriile din zonele de munte. Chiar și pisicile și câinii se pot transformau ușor din animale de casă docile în prădători.

Din fericire, există multe soluții pentru protejarea fermei de atacurile prădătorilor, iar în cele ce urmează ți le prezentăm pe cele mai eficiente. 

Gardul electric

Gardul electric are un dublu beneficiu, ținând la distanță animalele sălbatice și împiedicând totodată animalele din fermă să părăsească teritoriul exploatației. Este vorba de un sistem format din mai multe componente, ușor de instalat și cu un grad sporit de eficiență. 

Astfel, piesa principală este aparatul pentru gard electric, ce generează impulsuri electrice la un interval regulat, care sunt preluate de sârma ce alcătuiește gardul propriu-zis. Sârmele sunt susținute de stâlpi care pot să fie ficși sau mobili, împrejmuind perimetrul fermei, sau delimitând o anumită zonă.

La orice atingere a gardului, prădătorii vor resimți efectul curentului electric, care nu are o intensitate atât de mare pentru a-i electrocuta, însă este suficient de puternic pentru a genera acea senzație neplăcută.

Plasa de protecție

Este o soluție eficientă mai ales împotriva prădătorilor care atentează la cotețele păsărilor. Vulpile, dihorii și chiar pisicile sau câinii fără stăpân pot fi împiedicați să ajungă la cotețe dacă vei monta în jurul acestora un gard din plasă de protecție. Acesta trebuie să fie suficient de înalt pentru a nu putea fi „escaladat”, iar pentru un grad mai mare de protecție poți monta plasă și pe deasupra cotețelor.

În fața unui astfel de obstacol, prădătorii vor încerca să își sape cale de intrare pe sub gard, iar din acest motiv, plasa trebuie să fie îngropată în pământ aproximativ un metru. Nu  în ultimul rând, plasa trebuie să fie suficient de groasă, astfel încât să nu poată fi roasă cu dinții sau ruptă cu ghearele.

Iluminatul cu senzori de mișcare

Noaptea este momentul favorit de atac al prădătorilor, pentru că pot acționa la adăpostul întunericului, atunci când curtea este pustie. Lumina îi descurajează, iar când sunt surprinși de un bec aprins brusc se sperie și își abandonează planurile. De aceea, un sistem de iluminat cu senzori de mișcare poate pune pe goană prădătorii patrupezi care încearcă să pătrundă noaptea în curte.

Senzorii de mișcare vor detecta orice prezență nocturnă și vor activa automat sistemul de iluminat. Intrușii vor fi luați astfel prin surprindere, iar primul gând va fi să dispară cât mai rapid din zonă. De asemenea, lumina aprinsă te va pune în gardă dându-ți de înțeles că în curte se petrece ceva.

Pe lângă aceste soluții eficiente, există și câteva reguli de care trebuie să ții cont pentru a evita atacurile prădătorilor. Astfel, cotețele și adăposturile animalelor trebuie amenajate într-o zonă sigură, pe care să o poți ține permanent sub supraveghere. Mai mult de atât, acestea trebuie să fie verificate periodic pentru a te asigura că nu au apărut găuri sau fisuri prin care prădătorii s-ar putea furișa cu ușurință.

Pentru ca toate aceste soluții și sfaturi să aibă efect, nu uita să închizi bine adăposturile animalelor în fiecare noapte!