3 sfaturi utile pentru a preveni afecțiunile oculare

336
3 sfaturi utile pentru a preveni afecțiunile oculare

Sănătatea ochilor este un aspect esențial al vieții fiecăruia, pe care adesea îl ignorăm până când nu apar probleme. Descoperă, în continuare, de ce este atât de important să ai grijă de sănătatea ta oculară și cum poți face asta în mod simplu, în viața de zi cu zi!

Informează-te în legătură cu afecțiunile oculare și simptomele lor

Văzul este principalul simț pe care îl folosesc oamenii în interacțiunea cu mediul înconjurător, de aceea este important să te informezi în legătură cu afecțiunile oculare și simptomele lor. Cele mai comune afecțiuni oculare sunt tulburările de refracție (miopia, hipermetropia, astigmatismul, strabismul), urmate de cataractă, glaucom, degenerescență maculară, retinopatie diabetică și conjunctivită.

Simptomele timpurii ale acestor afecțiuni oculare includ vedere încețoșată, vedere dublă, dureri de ochi, vedere nocturnă slabă, sensibilitate la lumină și dificultăți în a vedea la distanță. Este esențial să recunoști aceste simptome cât mai devreme posibil, deoarece un diagnostic timpuriu poate fi esențial în gestionarea și tratarea eficientă a problemelor de vedere. Un control optometric regulat poate ajuta la detectarea problemelor înainte de a deveni grave [1]. Poți beneficia de consultații optometrice total gratuite în București în magazinele Lensa.

Există multe mituri legate de sănătatea ochilor. Unul dintre cele mai comune este mitul că cititul în lumină slabă poate deteriora vederea. De fapt, cititul în lumină slabă poate provoca oboseală oculară, dar nu va deteriora vederea. Un alt mit este că purtarea de ochelari poate agrava problemele de vedere. În realitate, ochelarii ajută la corectarea vederii și nu cauzează deteriorarea acesteia. O informare adecvată din surse de încredere te poate ajuta să îți protejezi vederea mai eficient și mai corect [2].

Protejează ochii împotriva sfaturilor de mediu

Expunerea excesivă la soare poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății ochilor, crescând riscul apariției unor afecțiuni precum cataracta și degenerarea maculară. Lumina puternică și razele ultraviolete pot deteriora ochii. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, expunerea necontrolată la radiațiile UV poate duce la o serie de probleme de sănătate a ochilor, printre care inflamații corneene și cataractă. Pentru a proteja ochii de efectele dăunătoare ale soarelui, este esențial să porți ochelari de soare cu protecție UV și pălării cu boruri largi [4]. Vizitează magazinul de optică Lensa Bucuresti Mall pentru a descoperi o mare varietate de modele de ochelari de soare de calitate!

Ochii sunt, de asemenea, sensibili și pot fi ușor răniți pe durata activităților periculoase, precum sporturile, bricolajul sau munca în grădină. Pentru a evita leziunile oculare, este recomandat să porți ochelari de protecție sau viziere.

Un mediu interior sănătos este, de asemenea, important pentru ochi. Aerul uscat, produs de încălzitoare sau aerul condiționat poate cauza uscăciunea ochilor. Este recomandat să folosești un umidificator și să clipești frecvent pentru a menține ochii hidratați.

Programează consultații optometrice regulate

Consultațiile optometrice regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății ochilor și a vederii. Acestea permit identificarea timpurie a eventualelor probleme și monitorizarea stării de sănătate a ochilor, în timp. Astfel, o vizită la optometrist nu trebuie făcută doar atunci când există probleme evidente cu vederea, ci ar trebui să facă parte din rutina de îngrijire a sănătății, la fel cum sunt vizitele regulate la medicul de familie sau la stomatolog [1].

Ce implică o consultație optometrică? Optometristul va realiza o serie de teste și măsurători pentru a evalua acuitatea vizuală și starea de sănătate a ochilor. Acestea pot include teste pentru determinarea refracției (miopie, hipermetropie, astigmatism), examinarea fundului de ochi pentru a verifica starea nervului optic și a retinei, măsurarea presiunii intraoculare și multe altele. În funcție de complexitatea examinării și de eventualele probleme identificate, o consultație poate dura de la 20 de minute până la o oră sau mai mult [3].

Unul dintre principalele beneficii ale consultațiilor optometrice regulate este prevenirea și gestionarea eficientă a afecțiunilor oculare. Prin identificarea timpurie a problemelor, afecțiuni precum miopia, hipermetropia, astigmatismul, cataracta, glaucomul și altele pot fi tratate în stadii incipiente, când șansele de succes sunt mult mai mari.

În concluzie, protejarea sănătății ochilor nu este doar o recomandare, ci o necesitate. Sănătatea ochilor este prețioasă și necesită un angajament pe termen lung. Te încurajăm să apelezi la sfaturi de specialitate ori de câte ori ai îndoieli cu privire la sănătatea ta vizuală!

Surse:

1. “8 Things You Can Do Right Now to Protect Your Vision | National Eye Institute.” Www.nei.nih.govwww.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/8-things-you-can-do-right-now-protect-your-vision, accesat la 14.12.2023;

2. CDC. “Tips to Prevent Vision Loss | CDC.” Www.cdc.gov, 8 June 2020, www.cdc.gov/visionhealth/risk/tips.htm, accesat la 14.12.2023;

3. Contributors, WebMD Editorial. “Prevention of Vision Problems.” WebMDwww.webmd.com/healthy-aging/understanding-vision-problems-prevention, accesat la 14.12.2023;

4. Worth, Tammy. “10 Tips to Protect Your Vision and Prevent Blindness.” EverydayHealth.com, 7 Aug. 2015, www.everydayhealth.com/news/10-essential-facts-about-your-eyes/, accesat la 14.12.2023.